Az orosz propaganda fontos részét képezte az utóbbi években bevett módszer, amikor a külföldi sajtócikkek alá írt kommentek alapján születtek „hírek”. Így az orosz állami média következetesen arról számolhatott be, hogy a „britek”, a „németek” vagy épp az „amerikaiak” hogyan „kritizálták” és „tették nevetségessé” saját politikusaikat.

Ezek, a jellemzően azonosíthatatlan, profilkép nélküli kommentelők természetesen mindemellett természetesen csodálatukat fejezték ki Oroszország és Vlagyimir Putyin iránt – írja a Lettországban működő független orosz hírportál, a Meduza.

Az ilyen típusú anyagok mind ugyanazt a sémát követik. A szerzők felvázolnak egy hírt, például azt, hogy Volodimir Zelenszkij kéri Ukrajna NATO-csatlakozását, és ezt követően az érdemi információt külföldiek oroszbarát kommentjeivel kísérik. Az orosz propagandának ezen belül is nagy kedvence, amikor a bolgárok csodálják Oroszországot.

2023-ban az orosz propaganda úgy döntött, hogy bővíti a hősök készletét, így az Oroszországért és az orosz vezetésért rajongó bolgárok és amerikaiak mellé a közelmúltban csatlakozott az OpenAI mesterséges intelligencia alapú csetrobotja, a ChatGPT.

ChatGPT az orosz propagandasajtóban többek között emlékeztetett arra, hogy milyen erős, illetve micsoda erőforrásokkal rendelkezik az orosz gazdaság. Ahogy a ChatGPT óva intett a kriptovalutákba való befektetésektől is, és még azt is megmondta, hogy mennyit fog érni egy dollár egy év múlva.