Lengyelországban azt firtatják a szakértők és a sajtómunkások, hogy az Európai Bizottság tervez-e hasonló lépést Varsóval szemben, mint amit a budapesti kormánnyal szemben megtett azzal, hogy javasolta az uniós források egy részének zárolását - írja a Notes from Poland. Vera Jurová, az Európai Bizottság elnökhelyettese egyrészt-másrészt típusú választ adott erre.

A lengyel Polsatnak nyilatkozva azt mondta, hogy elemzik a helyzetet, aminek alapján döntenek ebben az ügyben. Szemben Magyarországgal Lengyelországban nincs lényeges sumákolás a pénzekkel, nincsenek érdek-összefonódások, csalások és korrupció, mint Magyarországon. Márpedig a jogállamisági eljárás értelme éppen ezeknek a visszaszorítása.

Ezért nem, másért esetleg

Az eljárás célja, hogy megelőzzék az uniós pénzek helytelen elköltését, ezért ezen az alapon nem szándékoznak a lengyel kormánnyal szemben élesíteni - derül ki Jurová szavaiból. Ugyanakkor sok-sok egyéb vitájuk van Varsóval, amelyeket meg kellene oldani ahhoz, hogy a pénz elindulhasson az uniós számlákról a lengyel címzetthez.

A lengyel vetetés alaptalanul akar visszatartani Brüsszel 36 milliárd euró EU-s pénzt, mert módosították a vitatott igazságügyi reformot. A bizottság azonban úgy látja, hogy a formális jogi változások hátterében kijátszották a korlátozásokat. Most Budapesthez hasonlóan Varsó is izmozik Brüsszellel a szükséges intézkedésekről, amelyekkel megfelelhetnének az EU-s viselkedési elvárásoknak.

Tájékoztatás

A cikk „Az új intézményrendszerek kihívásai és az előttünk álló változások az európai integrációban” című projektünk részeként jelent meg az Európai Unió társfinanszírozásával. A kifejtett nézetek és vélemények azonban kizárólag a szerző(k) sajátjai és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió vagy az Európai Bizottság véleményét. Sem a sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó szervezet nem tehető felelőssé értük.