A csatorna rendőri forrásokra hivatkozva azt közölte, a biztonsági kamerák rögzítették, hogy egy nagy táskát cipelő ismeretlen férfi volt az öngyilkos merénylő társaságában a metróállomáson, nem sokkal a robbantás előtt.

Az RTBF szerint egyelőre nem tudni, hogy a második gyanúsított is meghalt-e a robbantásban. Egyes hírek szerint a férfi nem is szállt fel a metróra Khalid el-Bakraoui-val. A belga szövetségi ügyészség egyelőre nem reagált a közszolgálati televízió híreire.

A hatóságok szerdán azonosították a metróban robbantó Khalid el-Bakraouit, akinek a testvére, Ibrahim egyike volt a repülőtéri merénylőknek.

Belga rendőrségi források szerint a repülőtéren elkövetett robbantás másik tettese a hatóságok által már korábban is körözött Najim Laachraoui volt. A 24 éves marokkói származású, de belga állampolgárságú férfit a novemberi terrortámadások miatt is keresték a hatóságok, DNS-ét ugyanis megtalálták a párizsi merényletekben használt robbanószereken és a terrorakciót követő házkutatások során is.

A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér kamerái rögzítettek egy harmadik, eddig azonosítatlan gyanúsítottat is, aki azonban feltehetőleg elbizonytalanodott, és végül nem robbantotta fel magát, hanem elmenekült. Őt jelenleg is nagy erőkkel keresi a rendőrség.

Abdeslam nem tudott a brüsszeli merényletről?

Nem volt tudomása a novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjének, Salah Abdeslamnak arról, hogy merényletek várhatók a belga fővárosban - közölte a sajtóval Sven Mary, a gyanúsított ügyvédje egy bírósági meghallgatást követően csütörtökön. A támadásokat követő megbeszélésből az derült ki, hogy Abdeslam nem működött együtt a keddi brüsszeli öngyilkos merényletek elkövetőivel.

A védőügyvéd emellett azt is közölte a bírósági meghallgatást követően, hogy Korábbi kijelentéseivel ellentétben mihamarabb Franciaországba szeretne kerülni a novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezője, Salah Abdeslam, hogy "magyarázatot adjon" a november 13-án elkövetett merényletsorozatban játszott szerepére. Az ügyvéd hozzátette: tájékoztatja az ügyben eljáró bíróságot arról, hogy Abdeslam nem utasítja el franciaországi kiadatását.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a vádlott a brüsszeli robbantások óta együttműködik-e a hatóságokkal, az ügyvéd elmondta: nem hinné, hogy védence magába zárkózna, de senkinek sem nyilatkozott az esetet óta. Az ügyvéd úgy vélte, mielőtt a nyomozókkal újra beszélne, Abdeslam előbb vele szeretne egyeztetni.

Belgiumban egyperces csenddel emlékeznek csütörtök délután 2 óra 30 perckor a keddi brüsszeli terrortámadások áldozataira. A szövetségi és a tartományi kormányzatok tagjai, parlamenti képviselők, valamint a belga király is részt vesz a fővárosban tartandó megemlékezésen. Brüsszel központjában szerdán már volt egy hasonló megemlékezés, akkor több ezren adóztak egyperces néma tiszteletadással az áldozatok emléke előtt.

A belga kormány kedden háromnapos nemzeti gyászt hirdetett, amelynek értelmében minden nemzeti zászlót félárbócra eresztettek az ország hivatalos épületein. A két helyszínen végrehajtott keddi brüsszeli terrortámadásokban a legfrissebb összesítések szerint legalább harmincegy ember életét vesztette, és nagyjából háromszázan megsebesültek.