Rishi Sunak volt pénzügyminiszter vezette a Liz Truss miniszterelnök lemondása utáni pártválasztási versenyt, amelyben két fordulón kellett túljutniuk azoknak, akik szerették volna megmérettetni magukat a pártelnök-miniszterelnöki tisztségért folyó versenyben – derül ki a BBC összefoglalójából.

Az első kör, a parlamenti képviselők szavazás ért véget október 14-én délben. Ebben Sunak képviselőtársainak több mint fele mögé állt, ami elég volt a győzelemhez, mert más induló nem tudta megszerezni a verseny folytatásához szüksége 100 támogatót.

Rishi Sunak ellenfele Penny Mordaunt, a Konzervatív Párt parlamenti frakcióvezetője volt, aki azonban nem tudta összegyűjteni 100 képviselőtársa támogatását, ami a verseny folytatásához kellett volna.

Villám karrier

Sunak szélsebesen emelkedett a toryk között azóta, hogy 2015-ben a richmondi parlamenti választókerületben egyéni képviselői mandátumot szerzett. A 42 éves politikus 1980-ban Southamptonban született. Szülei indiaiak, akik Kelet-Afrikából vándoroltak be az Egyesült Királyságba. Apja orvos volt, anyja saját gyógyszertárát üzemeltette. Ő lesz az ország első ázsiai származású miniszterelnöke. Nem fogyaszt alkoholt, de szereti a kólát.

Tanulmányait magán-középiskolában végezte, majd az Oxfordi Egyetemen és az Egyesült Államokban az Stanfordon tanult. Az USA-ban ismerkedett meg Akshata Murtyval, egy indiai milliárdos informatikai mogul lányával. Két lányuk született. Sosem beszélt a vagyonukról, de becslések szerint már húszas éveiben milliomos volt, mielőtt beszállt volna a politikába. Idén adózási botrányba keveredett a család, amit Murty azzal hárított el, hogy elkezdett az Egyesült Királyságban adózni külföldi bevételei után

Masszív vagyon

Az asszony a házasságba az Infosys vállalatban birtokolt 91 százalékos részesedésével érkezett, amit 900 millió dollárt érhet – írta a Gaurdian. Ezzel gazdagabb volt mint II. Erzsébet királynő. A házaspárt tulajdonában van a startupokba invesztáló, londoni Catamaran Ventures. Sunak politikai szerepvállalása előtt átpasszolta részesedését feleségének, aki így immáron egyedüli birtokosa a cégnek. Murty legalább további hat brit vállalatban érdekelt, az egyik ezek közül a New & Lingwood, amely 2500 fontos (1,2 millió forint) ruhákat is árul.

Murtynak vannak részvényei abban a vállalatban, amely Jamie Oivier sztár szakács Pizzeriáját birtokolja, továbbá abban, amely Jamie olaszországi vállalkozásait üzemelteti. Ezeken kívül még egy rakás hasonló befektetése van.

A házaspár legalább négy otthonnal rendelkezik az Egyesült Királyságban és Kaliforniában. London Kensington kerületében van egy öt fürdőszobás lakásuk, amelynek értékét hétmillió fontra (3,3 milliárd forint) teszik az ingatlanosok. A kaliforniai Santa Monicában lévő tengerparti villájuk értékét 5,5 millió fontra (2,6 milliárd forint) becsülik. Utóbbiban egy ingatlanfejlesztő szakértő szerint a partra futó hullámok morajlására ébredhetnek Sunakék.