Boris Johnson brit miniszterelnök arról híres, hogy azok a vele kapcsolatos botrányok, amelyekbe bármely más politikus belebukna, róla leperegnek. Úgy tűnik, ez történik most is, az úgynevezett partygate botránysorozattal – írja a Bloomberg. A napokban derült ki, hogy – mint az várható volt – a rendőrség a politikusok vagyonához mérve elenyésző mennyiségű bírságot szabott ki rá (és Rishi Sunak pénzügyminiszterre), mert részt vett olyan partikon, amelyeket a covidkorlátozások idején tartottak a kormány háza táján, miközben az emberek a másik városban élő családtagjaikat sem kereshették fel.

Ő volt a nem rövid brit történelem első olyan hatalomban lévő kormányfője, aki megszegte a saját kormánya által bevezetett szabályokat.

Úgy tűnt, ez véget vethet miniszterelnöki karrierjének, a kormánypárt, a konzervatívok a határán voltak, hogy elveszítsék a türelmüket, miután nem ez volt az első ballépése az ország vezetőjének, és nem csupán Johnson népszerűségi indexe, de a párté is hanyatlott.

Az ukrajnai háború azonban fordulatot hozott, a választók jónak tartják miniszterelnökük szerepvállalását, ezen belül azt, hogy elutazott Kijevbe, ahol Volodimir Zelenszkij elnökkel tárgyalt a brit segítségnyújtásról, majd sétált egyet a város kihalt utcáin katonaruhába öltözött kollégája mellett. A tory parlamenti képviselők azt mondták a Bloombergnek, hogy lekerült a napirendről a frakciószavazás a kormányfő leváltásáról. Ukrajna miatt mindenki továbblépett, egyelőre elfeledve, hogy miközben az embereket lakásukba zárták, a kormány körüli emberek számos bulit rendeztek, időnként Johnson részvételével – mondta Robert Goodwill veterán konzervatív képviselő.

Mint mindig

A helyzet megint úgy fordult, mint Johnson politikusi karrierje idején oly sokszor. Ő aratta le a 2012-es londoni olimpia sikeréből fakadó népszerűséget a brit főváros polgármestereként, miközben azt a játékok rendezési jogát elődje szerezte meg a brit fővárosnak. Eközben állítólag volt egy nem tiszta ügye egy amerikai üzletasszonnyal, amit szintén megúszott. Szerencséje volt a 2016-os függetlenségi népszavazással is: a végül győztes brexit tábor élére állt, miközben a kampány alatt nem úgy nézett ki, hogy nyerni fognak. Ezután a brexit hulláma vitte be a Downing Street 10-be, amelynek belső átalakítása gyanúsan sokba került. Ezt követően jött a partigate.

A Konzervatív Párt azért választotta vezetőjéül, mert meg tud szólítani olyan – kék galléros munkás, alsó középosztálybeli – szavazókat, akiket korábbi vezetői nem tudtak. A 2019. végi parlamenti választáson elért nagy győzelmet annak köszönhették, hogy kiszorították a Munkáspártot számos hagyományosan biztosan a kezében lévő választókerületéből. Ezt követően lépett életbe két lépcsőben a brexit, aminek menedzselése gondokat okoz neki, mert nem erőssége a részletek kidolgozása.

Választások jönnek

Népszerűségi indexe a befolyásos ConservativeHome weboldal szerint újra nő a párttagok körében, így az ellenzékre maradt, hogy lemondását követelje, miután kiderült, hogy a rendőrség büntetést fizettet vele a tiltott partikon való részvételéért. A következő próbatétel a május 5-ei helyi választásokon vár rá, amelyek London környékén és más körzetekben lesznek. A megélhetési nehézségek szembefordíthatják a szavazókat a kormánypárttal. Ha vesztenek, a tory képviselők újra napirendre vehetik a kérdést, hogy Johnsonnal az élen akarnak-e indult a 2024-es parlamenti választásokon.

Zavargások jöhetnek

Zavargásokhoz, lázadáshoz vezethetnek a megélhetési nehézségek Nagy-Britanniában – véli Marint Lewis híres brit tévészemélyiség a Bloomberg tudósítása szerint. Egy interjúban arról beszélt, hogy komoly következményei lehetnek a romló életszínvonalnak. A háztartások alapvető szükségleteinek kielégítése is nehézségekbe ütközik a száguldó (márciusban éves szinten hét százalékra gyorsuló) infláció miatt. Követőitől egyre-másra kapja azokat az üzeneteket, amelyekben arra panaszkodnak, hogy nem jön ki a matek hó végén a fizetésük és a kiadásaik között. Pénzügyi megtakarításokkal foglalkozó internetes portálján már arra kellett tanácsot adnia, miként tarthatják magunkat az emberek melegen fűtés nélkül, miközben a világ egyik leggazdagabb országában élnek. A PwC tanácsadó cég elemzése szerint az átlagos brit háztartások idén 900 fontot (400 ezer forint) buknak az infláción, ami „történelmi” életszínvonal-romlás lesz.