Az EFSF (Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz) mentőalapot 2013 közepén állandó jelleggel felváltani hivatott ESM (Európai Stabilitási Mechanizmus) alapról még folynak az egyeztetések Brüsszelben, ami felborította Berlin menetrendjét - közölte pénteken Steffen Seibert német kormányszóvivő.

A német kabinet eredetileg a jövő héten foglalkozott volna meg Németországnak az ESM-ben való részvételét szabályozó törvénymódosítással, ami még az év vége előtt került volna a parlament két háza elé szavazásra. A törvényjavaslatról a kabinet a csúszás miatt október közepén dönt, a parlament elé pedig 2012 első negyedében kerülhet legkorábban a törvénytervezet.

Mivel az ESM legfeljebb két év múlva alakulhat meg, a csúszás nem okozhat problémát. "Rengeteg idő áll még rendelkezésünkre" - közölte a szóvivő a pénteki sajtótájékoztatón. A Bundestag, a német alsóház szeptember 29-én szavaz az euróövezeti vezetők júniusi csúcstalálkozóján az EFSF mentőalap hatáskörének kibővítéséről hozott döntésről és abban Németország részvételéről.