Dmitrij Kozak orosz miniszterelnök-helyettes elismerte, hogy késni fog az Északi Áramlat 2. üzembe helyezése, és még az sem világos, mennyi időt - írta a lengyel onet.pl hírportál. Igaz ugyan, hogy a gázvezeték építése a jövő év első felében befejeződhet, ám ez nem jelenti azt, hogy megkezdhetik a gázszállításokat.

Gyengéden keresztbe tettek

A csúszás oka, hogy a dán hatóságok gyengéden keresztbe tettek az oroszoknak, ugyanis csak október 30-án adták meg a vezeték dániai szakaszának építési engedélyét. A csőkígyó német részét azonban 2019 májusa és októbere között akarták lefektetni, ami így lehetetlenné vált. Emiatt a gázvezeték 2020 első felében készül el, pontosabban az oroszok azt ígérik, hogy felgyorsítják a projektet, s így már a jövő elején befejezhetik a vezetékfektetést.

Ugyanakkor a szállítás csak azután kezdődhet el, ha a német szabályozó hatóság megerősíti, hogy a vezeték felhasználása megfelel az uniós jognak. Ennek legfontosabb eleme, hogy biztosítani kell, hogy bármilyen cég szállíthasson rajta gázt, ne csupán a Gazprom. Ehhez ki kell dolgozni a technikai és gazdasági feltételrendszert.

Huzavona

Ha az Európai Bizottságnak kétségei merülnek fel ezzel kapcsolatban, akkor elhalaszthatja saját engedélyének megadását. Ráadásul az uniós országok kifogást jelenthetnek be az üzembe helyezéssel szemben, arra hivatkozva, hogy az vezeték az energiaellátás terén szembe megy az uniós tagállamok szolidaritásának elvével. Úgy értékelhetik, hogy az oroszok a németeknek kedvező vezetékkel kárt okoznak Lengyelországnak, Szlovákiának és más olyan országoknak, amelyeknek eddig bevételük volt az orosz gáztranzit díjából.

Ennek eredményeként sokáig visszatarthatják a gázszállítási engedély megadását, egészen addig, amíg az ezzel kapcsolatos vitát le nem zárják. Rossz hír az oroszoknak, hogy a vezetékkel párhuzamosan futó Északi Áramlat 1. esetén több mint egy évig tartott az engedélyezési eljárás.