A Capital Economics hangsúlyozza ugyanakkor, hogy ez az erőteljes kilábalási lendület meglehetősen hamar felemészti a kapacitástöbbleteket, és ez - amellett, hogy felhajtja az inflációt - e gazdaságok túlfűtötté válásának, egyidejűleg makroszintű egyensúlyhiányok kialakulásának kockázatát is hordozza. A ház elemzői a három balti gazdaságban átlagosan 6 százalékos növekedéssel számolnak az idén, és várakozásuk szerint e térségi növekedés fő hajtóereje az észt GDP-érték idei növekedése lesz, amelynek üteme eléri a 9 százalékot. Észtország GDP-értéke már 6 százalékkal jár a 2019 negyedik negyedévében mért szint felett.

A cég azzal számol, hogy a balti gazdaságok 2022-2023-ban átlagosan 4-4,2 százalékkal növekszenek, és számításai szerint 2023 végére a három ország együttes GDP-értéke 14 százalékkal haladja majd meg a koronavírus-járvány előtti szintet.

A közép-európai EU-gazdaságok teljesítménye ugyanebben az időpontban 12 százalékkal, az euróövezet hazai összterméke 5 százalékkal lesz magasabb a járvány elhatalmasodása előtti szinteknél.

A balti gazdaságok kiugró teljesítményének egyik fő tényezője a digitális szektor fejlettsége és robusztus exportja, amely a járvány alatt is figyelemreméltó ütemben nőtt. A távközlési, számítástechnikai és információtechnológiai kivitel értéke Észtországban és Litvániában 90 százalékkal emelkedett 2019 első negyede és 2021 első negyede között - idézi az MTI az előrejelzést.

Más nagy londoni házak a magyar gazdaságban is lendületes idei növekedést valószínűsítenek a tavalyi visszaesés és a vártnál gyorsabb idei első félévi növekedés bázisán.

A Morgan Stanley 7 százalékra - vagyis jóval a 6,1 százalékos GDP-növekedést valószínűsítő konszenzusos várakozás fölé - emelte a magyar gazdaság idei egész éves növekedésére szóló előrejelzését.

A Fitch Ratings globális hitelminősítő, amely nemrégiben megerősítette Magyarország devizában fennálló hosszú lejáratú államadósság-kötelezettségeinek "BBB" szintű, stabil kilátású osztályzatát, ennek indoklásában közölte: a magyar GDP-érték az idén 6,5 százalékkal, 2022-2023-ban évi átlagban 4,8 százalékkal növekszik reálértéken.