A világpiacot az elmúlt hetekben az eurózóna adósságválságából fakadó bizonytalanság rengette meg, pedig az amerikai gazdaság még nagyobb bajokkal küzd - állítja Jim Rogers ismert pénzügyi szakember, aki Soros György partnereként társalapítója volt a Quantum Fund befektetési alapnak.

Európában van néhány gyenge lábon álló, csődben lévő állam - akárcsak az USA-ban. Ott van például Illinois, amely nagyobb, mint Görögország, vagy Kalifornia, illetve New York, amelyek meglehetősen nagy államok igencsak komoly problémákkal. Emellett számos pénzügyileg víz alatt lévő nyugdíjprogram is nyomja az USA gazdaságát, amelynek mélyebbek a strukturális problémái, mint Európának. Az öreg kontinensnek összességében közel sincs akkora adóssága, mint az Újvilágnak, nem beszélve a hatalmas külkereskedelmi hiányról, amivel az USA küzd - mondta a CNBC-nek nyilatkozva Rogers.

Rossz ötlet az eurókötvény?

A befektetők egymás szavába vágva ostorozzák az eurózóna országainak kormányait a cselekvést megbénító belső vitáik, lassú reagálásuk miatt, ám a szakember szerint az Egyesült Államok egységes fiskális politikája ellenére rosszabb teljesítményt nyújt, mint Európa. Rogers fenntartja véleményét, hogy Görögországot hagyni kellene csődbe menni és osztja a holland, német és finn adófizetők véleményét, akik nem hajlandóak tovább lélegeztető gépen tartani az adósságaiba lassan belefulladó országot.

Szerinte a közös európai kötvények kibocsátása rossz lépés lenne, mert nagyobb teret nyitna a politikusok előtt a pénzköltésre. Az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) tőkéjének megemelése azért lenne hibás döntés, mert lényegében azt jelentené, hogy a magas adósságot még több adósság vállalásával próbálnák eltüntetni, ami hosszabb távon még nagyobb válsághoz vezetne.

Rogers ezt tenné

A befektető azt ajánlja az európai kormányoknak, hogy kényszerítsék jelentős adósságelengedésre az eurózóna perifériás államainak kötvényeit birtokló magánhitelezőket. Ez ugyan azzal járhat, hogy államosítani kell az óriási veszteséget elszenvedő bankokat, ám ez "izgalmas" helyzetet eredményezne. Kiderülne, hogy senki sem költheti el azt a pénzt, ami nincs neki, a bankok nem hitelezhetnek olyanoknak, akik kettős könyvelést vezetnek.

Ezzel Európa-szerte megszűnhetne a deficitet eredményező költekezés. Ha Európa ebbe az irányba indulna el, akkor Rogers befektetné a pénzét euróba is. Ha romlik helyzet, akkor még több dollárt venne, mert az emberek valószínűleg a zöld hasú devizába menekítik a pénzüket.