Az elmúlt évtizedben mindent felülmúlt a magyarországi aranytartalék növekedése. A City Index kutatása szerint 2013 óta 2968 százalékkal bővült az állomány, ami a vizsgált időszakban a legnagyobb növekedésnek számít globális összevetésben.

A gyűjtés szerint a második helyen Lengyelország szerepel, ám már az is „csak“ 122 százalékos növekményt jelent.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több lépésben növelte az aranytartalékot, a legnagyobb mértékben a koronavírus-járvány idején, 94,5 tonnára. Ez azt jelenti, hogy minden magyar között tíz gramm aranyat lehet szétosztani – jegyzi meg a HVG.

A City Index megjegyzi, hogy a nemesfém továbbra is értékálló, tartalékolása főként akkor jöhet a legjobban, amikor viszontagságos a gazdasági környezet. Egyes, jól bejáratott elméletek szerint ha az államnak vannak aranyrúdjai talonban, akkor az megnyugtathatja a piacot és kordában tarthatja az inflációt.

Az elemzés alapján Európában az egyik legnagyobb aranytartaléka Franciaországnak van a maga 2400 tonnájával, melyet Portugália közelít meg nyomokban, 382 tonnával.

Az arany unciánként jelenleg több mint 2300 dollárba kerül, 2019-ben azonban még ennek az összegnek a felét sem érte el a nemesfém értéke.

Jobb Magyarországon élni, mint Romániában – állítja Nagy Márton

Nagy Márton hosszas véleménycikkben cáfolja, hogy a keleti szomszédunkban jobb lenne az életszínvonal, mint a Magyarországon. A nemzetgazdasági miniszter szerint jobban jár, aki nálunk születik, mint aki Romániában kénytelen felnőni. Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.