Az OPEC Plusz termeléscsökkentési döntése nem csökkentette az iraki olajexportot, a szervezet decemberi ülésén pedig figyelembe fogják venni a piac állapotát és egyensúlyát. Erről az iraki állami olajpiaci szolgáltató, a SOMO vezetője beszélt – írja a Reuters.

Az OPEC Plusz októberi döntése a termelés napi kétmillió hordóval történő csökkentéséről "fontos szerepet játszott a világpiacok stabilizálásában, és ez minden országot különböző mértékben érintett " – mondta Saadoun Mohsin, a vállalat vezérigazgató-helyettese, aki egyben Irak OPEC-képviselője,.

A jövő évi olajárakkal kapcsolatos várakozásokkal kapcsolatban Mohsin elmondta, hogy az idei átlagár elérte a 97 dollárt hordónként, ami jó árnak számít, a szakértők becslései szerint a jövő évi árak 85-95 dollár között lesznek.

Irak jelenlegi termelése az OPEC Plusz csoport teljes, 43 millió hordónyi termelésének 11 százalékát teszi ki. Irak jövőre legalább 85-95 dolláros nyersolajár-sávra számít.

Az OPEC Plusz az OPEC országokon kívül nyersolajat exportáló országokat tömöríti, tagjai között van Oroszország és Kazahsztán is. December 3-4-én tartják az OPEC+ csoport ülését.