Hétfőn jelentette be az Európai Bizottság szóvivője, hogy az EU beperli az AstraZeneca gyógyszergyártót, mert az uniós álláspont szerint nem teljesítette vakcinaszállítási kötelezettségeit. Az unió úgy látja, hogy a vállalat nem volt képes megbízható stratégiával előállni, ami garantálta volna, hogy időben szállítja koronavírus-oltásait a EU tagállamainak mint megrendelőknek. Brüsszelből azzal is megvádolták a céget, hogy az EU-n kívülre exportálja készítményeit, mert más országok nagyobb árréssel vásárolták azt meg, emiatt exporttilalmat is bevettek az oltóanyagokra.

Akkor a cég azt közölte, hogy szerintük maradéktalanul eleget tettek az Európai Bizottsággal kötött előzetes adásvételi szerződésnek, és határozottan fognak védekezni a bíróságon. Úgy gondolják, hogy minden pereskedés érdemtelen, de üdvözlik ezt a lehetőséget a vita mielőbbi megoldására. Nagyra értékelik a tagállamok politikai vezetőinek és egészségügyi szakembereinek a munkáját, amely lehetővé tette Európában az oltási kampány elindítását, és elkötelezettek amellett, hogy azt a lehető legnagyobb mértékben segítsék.

A Reuters most belga bírósági forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a szerdai első meghallgatás után május 26-án két további tárgyalást tart az Európai Unió által az AstraZeneca ellen a Covid-19-vakcina szállítása miatt indított perben.

"Az AstraZeneca mélységesen sajnálja az Európai Bizottság döntését, hogy a Covid-19 (vakcina) szállítási megállapodással kapcsolatban jogi eljárást indít. Reméljük, hogy a jogvitát a lehető leghamarabb sikerül rendezni" - nyilatkozta az AstraZeneca ügyvédje, Hakim Boularbah a meghallgatás után újságírókna.