Az Egyesült Államok „konstruktív és tisztességes” gazdasági kapcsolatokra törekszik Kínával, de meg fogja védeni nemzetbiztonsági érdekeit és fel fog lépni Kína azon törekvésével szemben, hogy domináns szerepre tegyen szert külföldi versenytársaival szemben – hangsúlyozta Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a Biden-kormányzat céljairól szólva a két vezető gazdasági világhatalom kapcsolataiban.

Janet Yellen kifejtette, reményei szerint a magas szintű találkozókat meghiúsító feszültségek közepette is lehetősége nyílhat ellátogatni Pekingbe tárgyalásokat folytani hivatali kollégáival.

Az Egyesült Államok továbbra is a világ legnagyobb és legdinamikusabb, a legmagasabb jólétet biztosító gazdasága, amely vezető szerepet tölt be a legkülönbözőbb technológiai és innovációs területeken

– hangoztatta a pénzügyminiszter.

Kína bepipult: amerikai romboló cirkált a vizein

Engedély nélkül jelent meg egy amerikai romboló a kínai felségvizeknél, de a kínai haditengerészet elküldte. Peking figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy következményekkel jár az ilyen provokáció. Bővebben>>>

Az amerikai siker titka

Országuk sikerének nevezte az erőforrásokon és a földrajzi elhelyezkedésen túl sokkal inkább az emberek, a követett értékrendszerek és az intézmények hozzájárulását. „Az amerikai demokrácia, bár nem tökéletes, védi az eszmék szabad áramlását és a jogállamiságot, amely a fenntartható növekedés alapját képezi” - fogalmazott Yellen.

A Biden-kormányzat Yellen szerint Kínával fenntartott viszonyában a többi között az amerikai nemzetbiztonsági érdekek biztosítását tekinti gazdasági prioritásnak, valamint az „egészséges” verseny elősegítését és – ahol lehetséges – az együttműködést olyan globális kérdésekben, mint az éghajlatváltozás, az adósságkönnyítés és a makrogazdasági stabilitás.

Felsorolta, mi a gond Kínával

Washington azonban nem hagyhatja szó nélkül – mondta Yellen – az aggodalmait azzal kapcsolatban, hogy

  • Kína egyre nagyobb mértékben támogatja az állami vállalatokat és a kínai magánvállalatokat a külföldi versenytársak feletti dominancia megszerzésében,
  • valamint „agresszív” erőfeszítéseket is tesz az új technológiai know-how megszerzésére, a többi között a szellemi tulajdonjogok eltulajdonítása és „más tiltott eszközök” révén.
Kulcsfontosságú érdekeink védelmében nem fogunk habozni

– mondta, hangsúlyozva, hogy Washington Kínával szembeni fellépését kizárólag az amerikai biztonsággal és értékekkel kapcsolatos aggodalmak motiválják, nem pedig a gazdasági versenyelőny megszerzése. Leszögezte, Washington nem fog kompromisszumot kötni ezekben a kérdésekben akkor sem, ha az gazdasági érdekei ellen való.

Elmondta, hogy a Biden-kormány nem a „győztes mindent visz” megközelítést alkalmazza a szabad verseny értelmezésében, hanem a kölcsönös előnyöket biztosító méltányos szabályrendszer meghonosítására törekszik.