Noha nehéz ezt vásárlóként elhinni, de a zöldségek és gyümölcsök szigorú válogatás után kerülhetnek fel a boltok polcaira. Az a rész, amely nem felel meg a normáknak, a kukában köt ki. Az ENSZ adatai szerint a megtermelt élelmiszerek egyharmadát évről évre kidobjuk. Csak Európában kilencmillió tonna élelem köt ki a szeméttelepeken. Ezen nem sokat segítenek az egyéni akciók.

Ezért a Nagy-Britanniában kipróbált módszer átvéve a Tesco lengyelországi üzleteinek nagy részében februárban megjelennek a "Perfectly Imperfect", azaz a tökéletesen nem tökéletes logóval ellátott, nem ideális zöldségek és gyümölcsök - adta hírül a gazeta.pl. Almát, céklát, répát és burgonyát lehet majd így venni, s habár nem ideális nagyságúak és alakúak, minőségükkel nem lehet gond.

A "csúf kiskacsa" gyümölcsök és zöldségek valamivel olcsóbbak lesznek a normának megfelelő társaiknál. Az áruházlánc célja az, hogy rávegyék a vásárlókat szokásaik megváltoztatására, azaz arra, hogy ne csupán a "szép" árut válasszák az ugyanolyan jó, de "csúnyával" szemben. A Tesco úgy véli, hogy ezzel hosszabb távon hozzájárulhat az élelmiszerek pazarlása ellen is.

Magyarországon is így tesznek

A Tesco január közepén jelentette be, hogy - teszt jelleggel - 50 közép-európai, köztük 12 magyarországi áruházában is bevezeti "Perfectly Imperfect" elnevezésű termékkínálatát.

Mivel a Perfectly Imperfect termékkínálat a brit üzletekben népszerű, ezért döntött úgy a lánc, hogy a régiós vásárlók számára is elérhetővé teszi a megszokottól eltérő méretű, formájú vagy súlyú, de minőségüket tekintve kifogástalan zöldségeket és gyümölcsöt az általános kínálatánál kedvezőbb áron. Magyarországon a budaörsi, győri, siófoki, pécsi, orosházi, szigetvári, gyulai, nagykőrösi, hajdúszoboszlói, monori, debreceni és a szolnoki hipermarketben a tesztidőszak ideje alatt burgonya, valamint magyar termelőtől származó répa és alma szerepel majd a "tökéletesen tökéletlen" kínálatban. A kínálat és az elérhetőség bővítéséről az áruházlánc a vásárlók visszajelzései alapján dönt majd.