Újabb sztrájk- és tüntetéshullámmal válaszolnak a görög alkalmazottak a kormány szerdán bejelentett költségvetési kiigazító lépéseire, az ország gyakorlatilag megbénulhat - derül ki a BBC tudósításából. A taxisok és a tömegközlekedésben dolgozók 24 órás munkabeszüntetése már megkezdődött, a közalkalmazottak később vonulnak az utcára. A demonstrációk csúcsa az utóbbiak október elejére ígért 24 órás munkabeszüntetése lehet lehet, amit a hónap közepén még egy általános sztrájk is követ.

Brutális az új csomag

A kormány hatórás szerdai ülésén további megszorításokat fogadott el, ez a feltétele annak, hogy az ország megkapja az EU-IMF kedvezményes hitelcsomagjának következő, nyolcmilliárd eurós részletét. A korábban tervezett húszezer helyett harmincezer közalkalmazottat helyeznek úgynevezett tartalékállományba az év végével, ami azt jelenti, hogy egy évig új helyet keresnek nekik a közszolgálatban, úgy, hogy ez alatt az idő alatt csak bérük 60 százalékát kapják. Ha nem találnak nekik állást, akkor elbocsátják őket. Görögország 11 millió lakosából 800 ezren dolgoznak a közszférában, ezért régi elvárása az ország hitelezőinek, hogy ezt csökkentsék.

Az 1200 eurónál magasabb havi nyugdíjak e szint fölé eső részére 20 százalékos adót vetnek ki, az 55 évesnél fiatalabb nyugdíjasoknál a határ 1000 euró, az adó kulcsa pedig 40 százalék. Az adómentes jövedelem határát évi 8080 euróról 5050 euróra viszik le 2012-től.

Athén emellett megígérte, hogy felgyorsítják a privatizációt. A magánosítás része a 2010 májusában kötött hitelszerződésnek, a nagy állami vállalatok részesedéseinek eladásából összesen 50 milliárd euró bevételt várnak a következő években.

Görögország marad és teljesít

A kormány véleménye szerint az intézkedésekkel azt üzenik a pénzpiacoknak, hogy Görögország kész és képes arra, hogy teljesítse vállalt kötelezettségeit, így az eurózóna tagja maradhat. A csomagot azért kellett összeállítani, mert az EU, az Európai Központi Bank (ECB) és az IMF küldöttsége szeptember eleji vizsgálódása során azt találta, hogy halogatják a megígért reformokat, leállt a privatizációs folyamat és a költségvetésen újabb lyukat ütött, hogy 2011-ben 4,5 milliárd euróval nőttek az állami kiadások.

A lakosságot azonban nem igazán érdeklik ezek a körülmények. A 16 százalék feletti munkanélküliség ráta és külső és belső okok miatt mélyülő recesszió önmagában növeli az elégedetlenséget, amit csak fokoznak a családok helyzetét tovább rontó megszorítások. Ugyanakkor kérdés, hogy hányan vesznek részt az újabb sztrájkokban - a spontán utcai demonstrációk az utóbbi időben elhaltak a pénzügyileg és lelkilag kifacsart citrom képét mutató görög fővárosban.

Az emberek dühösek és zavarodottak, úgy érzik, hogy átverték és megalázták őket - mondta az LA Timesnak Dimitrisz Mavrosz, az MRB Hellas közvélemény-kutató intézet munkatársa. Ugyanakkor most már érzik, hogy az igazi veszély az államcsőd. Tudják, hogy a görög drámának abban a fejezetében színre lépne a nagyon gonosz mesebeli hétfejű sárkány.