A Magyar Közlönyben szerda este megjelent kormányhatározat a kisbenzinkutaknak a vidéki ellátásbiztonság garantálása érdekében történő támogatásáról szóló március 5-i határozatot módosítja.

Az eredeti és a mostani határozat is külön kezeli az egy évvel korábban még nem működött benzinkutakat. Az eredeti szöveg szerint ha az üzemanyagtöltő-állomás 2021. június 1-jét követően kezdte meg működését, a tárgyhónapban a támogatás alapjául elszámolt havi forgalom nem haladhatja meg a 2021. évi havi átlagforgalom 70 százalékát. Ez a következőképpen módosult: ha az üzemanyagtöltő-állomás 2021. március 1-jét követően kezdte meg működését, a támogatás alapja a 2021. évi havi átlag üzemanyag értékesítés 80 százalékának háromszorosa.

A határozat kitér arra is. hogy a támogatás előlegként, egy összegben kerüljön kifizetésre a vállalkozás által benyújtott kérelem alapján. Felelős az innovációért és technológiáért felelős miniszter, a határidő pedig azonnali.

Változatlan maradt az, hogy mi alapján minősül egy töltőállomás kis benzinkútnak. A tulajdonos legfeljebb 50 üzemanyagtöltő állomást működtethet, az üzemanyag-értékesítésből származó éves nettó árbevétele pedig 2021-ben nem haladhatta meg az 50 milliárd forintot.