A vasúttársaság az ukrajnai háború kezdete óta biztosítja a határállomásról az ingyenes közlekedést azoknak az embereknek, családoknak, akik Magyarországra érkeznek. Az utasokat többnyire különvonatok, illetve a megerősített menetrend szerinti vonatok szállítják, elsősorban Budapestre - írja az MTI.

"A vasúttársaság munkatársai emberfeletti munkát végezve segítik a menekülőket, látják el szolgálatukat, minden, a menekülők szállításához szükséges intézkedést megtesznek" - közölte a MÁV. A nemzetközi utasok száma továbbra is jelentősen nő, a háború elől elmenekülők meghatározó része (a régebben itt tartózkodók és a frissen érkezők közül is) nyugati, illetve északi-európai irányokba kíván továbbutazni.

Annak ellenére, hogy a szolidaritási jegyet a határállomásig kiállítják már a Magyarországra való belépéskor, a nemzetközi továbbutazáshoz legtöbbjük a nemzetközi pénztárakat keresi fel helyjegy, háló- és fekvőjegyvásárlás, illetve információk kérése miatt.

Emlékeztettek, hogy az ukrán állampolgársággal rendelkező utasok sorban állás nélkül is megvásárolhatják a nemzetközi vonatokra helyjegyeiket. Az Elvirán lehetőség van egy e-mail cím megadásával, regisztráció nélkül a jegyvásárlásra, a szükséges személyes adatok megadását és bankkártyás fizetést követően az utasok pdf-formátumban kapják meg a kiválasztott vonatra szóló helyjegyeiket, amelyet kinyomtatva vagy a telefonjukon mutathatnak be a jegyvizsgálóknak. A belföldi utazáshoz szükséges szolidaritási jegyet a jegyvizsgáló adja ki a jegyellenőrzésekor.

Kitértek arra is, hogy a Keleti pályaudvaron hétfőtől mobilpénztár segíti a jegyértékesítést, a nemzetközi utasok utazásának megkönnyítéséért. Egy belföldi és egy nemzetközi pénztárban értékesítik a menetjegyeket tervezetten 12-22 óra között. Az ukrán érkezőknek a nemzetközi pénztárban csak bécsi EuroCity vonatokra, csak helyjegyet (belföldi szolidaritás jegyet+IC pót/helyjegyet) adnak, illetve a másik ablaknál irányítottan szolgálják ki a nem menekült nemzetközi utasokat.

A nemzetközi pénztár előtt külön pultban vizsgáló főkalauzok árusítanak vasúti jegyet (belföldi szolidaritás jegy+IC pót/helyjegy) azoknak, akik EuroCity vonatokkal utaznak Bécsig; csak bankkártyával lehet fizetni - olvasható a MÁV közleményében.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.