A vendéglátósok és a kereskedők bevásároltak az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó szigorítás július 1-jei hatálybalépése előtt. Így felduzzasztott készletekkel várták, hogy tisztuljon a kép – mondta Győrvári Gábor, az Indepack Kft. ügyvezetője a Világgazdaságnak. A kivont termékek zömének volt megfelelő áron alternatívája a törvény életbe léptetésekor, de a műanyag evőeszközöket nem tudták Magyarországon vagy a térségben készült termékekkel kiváltani. Kizárólag fa evőeszközt lehetett beszerezni, ez viszont főként Kínából érkezik.

A kivezetett termékeken kívül a piac nem keres több lebomló terméket, nem várható, hogy magától átáll az alternatív alapanyagra. Ugyanakkor nem tudnak annyit előállítani környezetbarát és lebomló csomagolóanyagból, mint amekkora a kereslet. Az alapanyaghiány az árakat is felkorbácsolja, idén 20-30 százalékos lehet a drágulás. A helyzetet a szállítási nehézségek tovább rontják.

A stagnáló csomagolóipar forgalma tavaly 764 milliárd forint volt, a műanyag csomagolószerek értékesítése 7 százalékkal esett, miközben az étel-házhozszállítás és a bolti csomagolás szükséglete két számjegyű mértékben bővült. A papír, a fém és a fa csomagolószerek forgalma növekedett, az üvegeké kismértékben csökkent.