Annak idején három részvételi jelentkezés érkezett a magyarországi autópályák és autóutak üzemeltetésére kiírt koncessziós pályázatra, ám úgy tűnik, nem véletlenül lépett vissza az egyik pályázó - derül ki a Világgazdaság cikkéből. A későbbi győztes Themis Magántőkealap által vezetett konzorcium mellett a Dömper Kft., valamint az osztrák Strabag AG a francia Colas SA-val közösen adott be pályázatot.

Az utóbbi az ajánlattételi szakaszban nem élt az ajánlattétel lehetőségével. Mint kiderült, ennek hátterében az ausztriai versenyhatóság, a Bundeswettbewerbsbehörde (BWB) döntése húzódhat meg, ugyanis 2021. október végén a BWB jogerősen elmarasztalta kartellvétség miatt a vállalatot. A vonatkozó jogi szabályozásra való tekintettel minden bizonnyal ez a körülmény a sztrádakoncesszióból való kizárást vonta volna maga után.

A BWB kapcsolódó közleménye szerint egy, az osztrák építőipari folyamatokra kiterjedő vizsgálatban 45,37 millió eurós bírságot szabott ki a Strabag-csoport két társaságára, a Strabag AG-ra, valamint az F. Lang u. K. Menhofer Baugesellschaft m.b.H. & CO. KG-ra.

Az indoklás szerint a két cég a 2002 júliusától 2017 októberéig tartó időszakban az osztrák magas- és mélyépítési szektorban mind közbeszerzéseknél, mind piaci beszerzéseknél ármegállapodásokkal, piacfelosztással és a versenytársakkal való információcserével torzította a szabad versenyt.