A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság három céget kért fel ajánlattételre, végül mégis négyet hirdetett ki nyertesnek. Ezek a következők: a Szemp Air Kft., a Rovért Kft., az MNC Service Kft. és a Szatymaz Repülőtér Kft. A feladat a szúnyogok idei gyérítése, nettó 1 milliárd 171 millió 550 ezer forintért. Mint később kiderül, az összeg egyszeri irtás ellenértéke.

Az országban 777 ezer hektáron kell írtani a szúnyogokat, szeptember utolsó napjáig. A légi kémiai úton történő irtás nagysága 437 ezer, a földi kémiaié 325 ezer, a légi biológiaié és a földi biológiaié pedig egyaránt 7500-7500 hektár. A hektáronkénti fajlagos költségek a következők: a légi kémiai írtásé 1315, a földi kémiaié 1600, a légi és a földi biológiai írtásé pedig 5100 forint. A területek és a fajlagos árak szorzata adja ki a teljes összeget, amely egy alkalommal történő gyérítésre szól. A valós írtási terület felfelé és lefelé is 30 százalékkal térhet el.

Az eredmény tájékoztató közli azt is, hogy a kormány április 13-án tette a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság feladatává a szúnyog gyérítést, amely így központi kezelésbe került. Ezzel magyarázza az ajánlatkérő, hogy a szűk időre tekintettel folytatott le hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást. A Közbeszerzési Döntőbizottság viszont úgy vélte, hogy lett volna elég idő gyorsított nyílt eljárás lefolytatására is. Erről viszont nem szól az eredmény tájékoztató.