Egyszerre több hotelfejlesztés is elindult a budapesti belvárosban. Míg korábban jellemezően külföldi befektetetők voltak aktívak, addig a mostani fejlesztéseket - vélhetően az MNB növekedési hitelprogramja felhasználásával - már jórészt magyar cégek és magánszemélyek állják.

A Vörösmarty tér szomszédságában, a Dorottya utcában hamarosan indul egy háromcsillagos hotel kialakítása. A 120 szobás szállodát hárommilliárd forintos költséggel alakítja ki egy korábbi bérházból a Dorottya 8 Hotel Kft., amelynek vezetője és résztulajdonosa Serfőző Péter. Az ingatlan korábban a Belváros-Lipótváros Ingatlanfejlesztő Zrt. portfóliójába tartozott. A fejlesztés érdekessége, hogy külön garázst nem alakítanak ki az épület alatt, mert az autóval érkező vendégek szomszédos két négycsillagos hotelekben tudnak majd parkolni. A Napi.hu értesülései szerint a magyar fejlesztők már megállapodtak egy nagy nemzetközi szállodalánccal az üzemeltetésről. A nyitás tervezett időpontja 2016 eleje.

Szintén két év múlva nyithat a szomszédságban egy ötcsillagos hotel. A beruházó cég Bajka Zoltánhoz köthető. Az épületet birtokló - és a beruházást megvalósító - Moons Kft. a közelmúltban cserélt gazdát. Bajka nem ismeretlen az ingatlanszakmában, számos ingatlanberuházás köthető a nevéhez, jelenleg az Evobank Zrt. igazgatósági tagja.

Szorgos munka folyik a Vigyázó Ferenc utcában is. Itt egy négycsillagos butikhotel épül, amelynek neve Prestige Hotel Budapest  lesz. A tulajdonos-fejlesztő az a Mazen Al Ramahi, aki már több hotelcéget is üzemeltet Budapesten, ezek közül a legismertebb a Dohány utcai Continental Hotel Budapest szálloda. A Vigyázó Ferenc utcai hotelt a tulajdonában levő Zaraz Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. építi, de ennek  a céges adatbázisok szerint eddig nem volt mérhető árbevétele. Akárcsak két másik, az Al Ramahihoz köthető szállodai cégnek sem. A Chic Hotels Kft. és az Avantgarde Hotel Kft. egyaránt a Zaraz székhelyére van bejegyezve. Ez utóbbi azonban 1,2 milliárdos jegyzett tőkével rendelkezik. A Prestige szálloda átadását jövő márciusra tervezik.

A fejlesztések másik központja az Andrássy út környéke. A sugárút elején épül A8 Palace Hotel Zrt. kivitelezésében egy négycsillagos hotel, amelyet az amerikai Continental Travel Group üzemeltet majd. A fejlesztésről egyelőre annyit tudni, hogy az épület a CD Hungary Zrt. tulajdonában volt - ennek székhelye megegyezik az A8 Palace Hotel Zrt. székhelyével -, tulajdonosai között találni Garancsi Istvánt, aki a hotelt építő Market Építő Zrt. immár többségi birtosoka.

Az Andrássy úttal párhuzamos Révai utcában is munkagépek zakatolnak. Ott épül a Helvetic Clinics fogászati klinika-hotel együttes. A jövő nyáron nyíló komplexum építtetője a 60,5 millió forintos jegyzett tőkével rendelkező Helvetic Clinics Kft. Ennek tulajdonosai magyar orvosok és a svájci HC Real Estate Holdings S.A., ügyvezetője pedig egy svájci (Etienne Henri Eugené Mouthon) és egy magyar (Lukács László) állampolgár.

A legnagyobb érdeklődés talán mégis egy kis, butikhotelt övez. A Bazilika tőszomszédságában, a Hercegprímás utca elején idén ősszel nyit a Hotel Ária. Az 52 szobás tematikus hotelt a szlovákiai magyar származású amerikai ingatlanfejlesztő, Henry (Imrich) Kallan cége, az IK Hotels Kft. építteti. A hotel a Pollack Mihály tervezte klasszicista ház lebontásával vonta magára a városvédők haragját - még 2012-ben. Az eredeti formájában újjáépített Ária azonban azért is figyelmert érdemel, mert ez lesz a főváros első "tematikus" hotelje, amely elsősorban a zenerajongó turistákat célozza meg. A beruházók a közeli "testvér" a prágai Aria sikerét szeretnék megismételni.