Piacgazdasági körülmények között az egységes, kötelező órabérek kialakítása nem elképzelhető – mondta a Világgazdaságnak Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke annak kapcsán, hogy a vendéglátó helyek teraszainak újranyitásakor csúnya munkaerő-csábítási verseny indult a tulajdonosok között.

Az újrainduló vendéglátó egységek előszeretettel alkalmazták azt a megoldást, hogy „ráígértek” azon üzletek dolgozóinak az órabérére, amelyek még kénytelenek zárva tartani, mivel náluk a nyitást a négymilliós átoltottságához kötötte a kormány. Erre válaszul több javaslatot is tettek a hátrányosan érintett üzemeltetők.

Ilyen például az újranyitás kezdeti szakaszában egy fix munkabér bevezetése. Gál szerint egy a szociális partnerek által kidolgozott tarifarendszer alkalmazása, amely a képzettségi foktól és a szolgálati idő hosszától füg­gően ad besorolást, megoldás lehetne. A munkaerőhiány a következő időszakban ütközik majd ki igazán,amikor nyitnak a belső helyiségek, majd indul a nyári szezon. A VIMOSZ elnöke elmondta, hogy becslések szerint az ágazatban a munkavállalók 30-40 százalékát bocsátották el.