Ma átlagosan 250 ezer forintba kerülhet, ha valami baj történik a külföldi nyaraláson, 2019-ben még csak 150 ezer forintot fizetett az Union Biztosító átlagosan azoknak, akik betegség vagy baleset miatt orvosi kezelésre szorultak vagy eltűnt a poggyászuk, esetleg meghibásodott az autójuk - olvasható a biztosító blogbejegyzésében.

Az Unionnál idén eddig több mint 50 ezren kötöttek utasbiztosítást, átlagosan 10 napra, 15 700 forintos díjért.

A biztosító szerint a magyarok körében továbbra is Horvátország, Görögország és Olaszország a legnépszerűbb. De sokan utaztak Bulgáriába, Törökországba és Montenegróba is. A társasághoz a legsűrűbb nyári időszakban heti több száz kárbejelentés érkezik.

A bejelentések fele betegséghez köthető

Idén nyáron a bajba jutott ügyfeleik 51 százaléka valamilyen egészségügyi probléma miatt vette igénybe utasbiztosítását, a szerencsétlenül járt utazók 15 százaléka pedig baleset miatt tárcsázta a társaság segélyvonalát. Az autós káresemények 11 százalékot tettek ki, az Union által kifizetett összegek nagyjából tizede kapcsolódott a koronavírus-járványhoz: Covid-fertőzés (vagy annak gyanúja) miatt a biztosító káreseményeként átlagosan 290 ezer forintot fizetett ki útlemondás-védelemre ezen a nyáron.

A legek között említik, hogy a társaság egyik ügyfele egy közel-keleti országban szervezett terepjárós túrán súlyos sérülést, ami miatt a külföldiön a több mint tízmillió forint értékű műtétjét fizette a biztosító.

De a lázzal és hasi görcsökkel járó rosszullét kórházi ellátása is 800 ezer forintba került nemrég

- mondta Szabó Tamás, az Union Biztosító utasbiztosítási üzletágának vezetője.

Egzotikus utazásoknál gyakori a rovarcsípés, a majomharapás vagy a kígyómarás, egy-egy ilyen helyi ellátás - a tetanusz, a kórházi kezelés és az antibiotikum - akár 100 ezer forintba is kerülhet. Sokba kerülhet, ha egy kagyló elvágja valakinek a lábát, vagy belelép egy tengeri sünbe, esetleg a víz alatti szikla okoz sérülést. Ezeknek a sérüléseknek az ellátása általában 100-300 euró, de például Bulgáriában és Törökországban már 500-1000 euró közötti összegbe kerül. Kiemelte: fizették már csípőficamos kutya ellátását.

Idén sokan indultak nyaralni autóval. Volt, hogy egy 15-18 éves jármű adta meg magát. Nemrég pedig 350 ezer forintot fizettek egy autó Franciaországból történő hazaszállításáért - sorolta Szabó Tamás.