Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics csütörtökön ismertetett októberi előrejelzésében felidézi, hogy az IMF új világgazdasági prognózisa - vásárlóerő-paritással (PPP) súlyozott számítási módszer alapján - a globális hazai össztermék (GDP) 2,7 százalékos növekedését valószínűsíti jövőre az idei évre várt 3,2 százalékos bővülés után.

A valutaalap 0,2 százalékponttal korrigálta lefelé 2023-ra adott világgazdasági növekedési előrejelzését a júliusban kiadott előző prognózisához képest, közölve, hogy meglehetősen vérszegény, de pozitív növekedést vár a fejlett gazdaságokban.

Az Oxford Economics elemzői csütörtökön bemutatott átfogó előrejelzésükben ugyanakkor kiemelték, hogy az IMF-nél sokkal markánsabb lassulást várnak jövőre globális szinten, és - elsősorban a reálbérekre nehezedő nyomás, az emelkedő kamatok, valamint a befektetési eszközök és a lakóingatlanok áreséséből eredő negatív vagyoni hatások miatt - azzal számolnak, hogy az Egyesült Államok, Kanada, az euróövezet és Nagy-Britannia recesszióba kerül 2023-ban.

Az IMF mind a négy gazdasági erőcentrumban növekedést vár jövőre. Magyarországon viszont jelentős lassulást prognosztizáltak.

Masszív globális recesszió jön, nem bővülés

Az Oxford Economics mindezt egybevetve, PPP-módszertannal végzett saját becslése alapján jövőre mindössze 2 százalékos világgazdasági növekedést vár a júliusi előrejelzésében szereplő 2,8 százalékos globális GDP-bővülés helyett.

A ház londoni elemzői közölték: felülvizsgált prognózisuk azt jelenti, hogy a világgazdaság 2023-ban a recesszió szélére sodródik az általánosan elfogadott kritériumok alapján, amelyek szerint két egymást követő negyedéves GDP-visszaesés esetén állapítható meg a recesszió bekövetkezte.

Az utóbbi időszakban más nagy londoni elemzőházak is jelentősen rontott globális növekedési előrejelzéseket állítottak össze az energiaellátási válság és a magas infláció miatt.

Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő harmadik negyedévi, markánsan felülvizsgált prognózisában közölte: 2022-re 2,4 százalékos, 2023-ra 1,7 százalékos növekedési ütemet valószínűsít a világgazdaságban.

A cég a globális GDP-érték idei növekedésére szóló előrejelzését 0,5 százalékponttal, a jövő évi világgazdasági növekedésre adott becslését egy teljes százalékponttal csökkentette a júniusban kiadott előző negyedéves prognózisához képest.

A Fitch londoni elemzői az Egyesült Államokban és az euróövezetben jövőre "zéróhoz egészen közeli" GDP-növekedést - az euróövezetben valójában enyhe, 0,1 százalékos egész éves átlagos visszaesést -, Kínában az idén mindössze 2,8 százalékos, jövőre is csak 4,5 százalékos gazdasági bővülést várnak.