Júniustól összesen ötmilliárd forintra pályázhatnak azok a fiatalok, akik vállalkozást akarnak indítani. A TÁMOP-2.3.6.B-12/1 kódjelű pályázat egy korábbi tender (TÁMOP-2.3.6.A-12/1) folytatása, ez utóbbinál tavaly vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó cégek jelentkezhettek összesen kétmilliárd forintra - tudtuk meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől (NFÜ).

A mostani pályázat célja a kiírók szerint hogy olyan fiatalokat támogassanak, amelyek mikrovállalkozások indítását tervezik. Fontos kikötés, hogy a kedvezményezettek körébe a 18 és 35 év közötti, más vállalkozásban többségi tulajdonnal nem rendelkező új egyéni vállalkozást vagy mikrovállalkozást indítani tervező természetes személyek tartozhatnak. Szempont az is, hogy csak azok pályázhatnak, akiknek az előző tenderen (TÁMOP-2.3.6.A-12/1) nyertes vállalkozásszervezők jóváhagyták az üzleti tervüket.

A kiírás során közel ötmilliárd forintra lehet pályázni, a leendő nyertesek pedig 3 és 6 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást költhetnek vállalkozásukra - a támogatás mértéke pedig a projekt elszámolható összes költségének legfeljebb 90 százaléka. Az összeget számos dologra lehet költeni: ilyen többek közt a cégalapítás, vagy az ahhoz kapcsolódó ügyvédi szolgáltatások, a kötelező engedélyek beszerzése, az eszközbeszerzés vagy -bérlés, az új munkatársak munkabére, a technológia-fejlesztés, de támogatják a piacra jutást vagy az anyagbeszerzést is. Az egyetlen kikötés, hogy a projekt összköltségének minimum 30 százalékát, de maximum 50 százalékát személyi jellegű ráfordításra (bér és járulékai) kell fordítani.

A pályázatok benyújtása június elejétől, várhatóan harmadikától lehetséges majd.