Nem zárta ki annak lehetőségét a Miniszterelnöki Kabinetiroda, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által legalább 100 szobás hotelek felújítására tavaly decemberben kiírt, 20 milliárd forint keretösszegű Kisfaludy-pályázatnak a Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó tulajdonában lévő Hunguest Hotels szállodalánc lesz a legnagyobb nyertese - derül ki Dömötör Csaba, a kabinetiroda államtitkárának Jakab Péter képviselőnek (Jobbik) adott írásbeli válaszából.

Az ellenzéki képviselő arra volt kíváncsi, hogy a vissza nem térítendő állami támogatásnak Mészáros Lőrinc lesz-e a nyertese vagy az MTÜ ezúttal törekedni fog az igazságos forrásfelosztásra.

"A beérkezett pályázati anyagokat a turisztikai célterület-fejlesztés, a szálláshely-szolgáltatás és a projektfinanszírozás területén jártasságot szerzett, felkészült szakemberek értékelik egyértelmű és világos pályázati szempontok alapján. Egyebek mellett figyelembe veszik például, hogy a tervezett fejlesztés illeszkedik-e a turisztikai célterület adottságaihoz, hozzájárul-e a helyi gazdaság fejlődéséhez és a térségi erőforrások helyben tartásához, hogy az üzleti tervben szereplő átlagár-kimutatás, illetve a tervezett működtetési költség reális-e, vagy, hogy a pályázók alkalmaznának-e korszerű, energiatakarékos megoldásokat. A benyújtott pályázatok értékelése jelenleg is zajlik" - válaszolt Dömötör Csaba.

Nemes célok

Az államtitkár szerint a Kisfaludy szálláshely-fejlesztési program népszerűségét mutatja, hogy a pályázati felhívásra beérkezett kérelmek forrásigénye kevesebb mint egy hónap alatt elérte a meghirdetett keretösszeg többszörösét - legalább 40 milliárd forintot.

A kormány Közép-Európa turisztikai központjává kívánja tenni Magyarországot. A megvalósításához ugyanakkor a fideszes politikus szerint elengedhetetlen, hogy a hazai kereskedelmi szálláshelyek megfeleljenek a modern turizmus kihívásainak. A 20 milliárd forint keretösszegű programnak pedig csak az a célja, hogy javuljon a már meglévő nagy kapacitású szállodák általános minősége, illetve, hogy új szállodák létesüljenek szerte az országban.

Tehát bárki pályázhatott és bárki nyerhet, aki megfelel a világos pályázati szempontoknak. A Napi.hu írta meg, hogy a Hunguest Hotels is erősen érdeklődik a pályázati forrás iránt, pedig a szállodalánc az Opus Global Nyrt.-n keresztül Mészáros Lőrinc, Magyarország egyik leggazdagabb emberének, volt felcsúti polgármesternek az érdekeltségébe tartozik. Gyakorlatilag összes hotele megfelelt a pályázati kiírásnak Tapolcától Hévízig és Szegedtől Zalakarosig. Tavaly 23,6 milliárd forint volt a Hunguest Hotels nettó értékesítési árbevétele, amely után 3,4 milliárd forint adózott eredményt ért el.

Gyors reagálás, beépül a Balaton

Mindenképpen érdekes, hogy a fél ország közpénzből szeretné felújítani szállodáját, ugyanis az MTÜ bő két héttel a minimum 100 szobás vidéki hotelek felújítására kiírt pályázat megjelenését követően kénytelen volt felfüggeszteni a pályázatot, mivel kevésnek bizonyult a 20 milliárd forintos keretösszeg. Ez gyorsan ment, hiszen csak december 20-tól lehetett pályázni, vagyis a karácsonyi és szilveszteri ünnepnapokat is számítva 18 nap alatt sikerült többszörösen kimeríteni a keretet. A szállodások gyorsaságából arra is lehet következtetni, hogy már a fiókban voltak a kész pályázatok, csak az MTÜ felhívására vártak.

Már korábban is voltak Kisfaludy-pályázatai a Rogán Antal által irányított Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó MTÜ-nek, amiket felkészült szakemberek bíráltak el. A Napi.hu írta meg, hogy például fideszes parlamenti képviselők panziója és Széles Gábor milliárdos üzletember kastélyszállója, valamint Mészáros Lőrinc ötcsillagos szállodája és Tállai András államtitkár testvérének mezőkövesdi panziója is kapott vissza nem térítendő támogatást. A Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program eddigi két legnagyobb milliárdos nyertese pedig ugyanahhoz a kormányközeli tulajdonosi körhöz köthető. Guller Zoltán MTÜ-vezérigazgató szerint kizárólag szakmai szempontok döntöttek a pályázatok elbírálásakor.

A Kisfaludy-pályázatok miatt például Siófokon változtathatnak a helyi építési szabályokon is. Az egyik nyertes pályázó (a Barna Sándor üzletemberhez köthető Palace Garden Hotel Vendéglátó Kft.) ugyanis arra kérte a helyi önkormányzatot, hogy a tervezett szálloda építéséhez az érintett övezetben jelenleg megengedett 40 százalékos beépíthetőséget 50 százalékosra, a megengedett 6 méteres legnagyobb építménymagasságot pedig 14,5 méterre emelhesse. Minderre közel 800 millió forintot kaptak az MTÜ-től. A helyi képviselő-testület külön munkacsoportot állított fel az ügyben és január végén döntenek, hogy engedélyezik-e a kért szabályzati módosítást.