Elindult a Horizont Magánnyugdíjpénztár idei tagdíjfizetési kampánya. "A tagdíj befizetése a tagsággal járó kötelezettség. A törvényi előírások legalább 70 százalékos tagdíjfizetői arány folyamatos meglétéhez kötik a pénztár fennmaradását" - figyelmezteti a tagokat az intézmény a nekik küldött levélben.

A pénztár honlapja szerint egyelőre a tagság 16 százaléka fizette be az éves tagdíjat, amelynek az összege 2400 forint, és 9 százalék utalta át a 9600 forintos támogatást. 

A pénztárnak a honlapja szerint 34 ezer tagja van, és 177 milliárd forintos vagyont kezel, ezzel a négy megmaradt hazai magánnyugdíjpénztár közül a legnagyobb. Tavaly szeptember végén a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 53410 magán-nyugdíjpénztári tag volt még, az intézmények portfólióiban pedig 284,6 milliárd forintnyi vagyon halmozódott fel. 

A folyamatosan növekvő vagyon egyik forrása a tagdíj, a Horizontnak megfizetett 2400 forint 97,5 százalékát is jóváírják a tagok egyéni számláin, csak 2,5 százalékot vonhat le az intézmény a saját működtetésére, ami tagonként mindössze 60 forint. Ha minden tag befizeti a tagdíjat, ez nagyságrendileg 2 millió forintot jelent évente, ami nyilvánvalóan nem fedezi a pénztár kiadásait: a rezsit, az alkalmazottak fizetését, és az egyéb díjakat.

Ezért a pénztár adományt is kér a tagságtól. "A működési támogatást 100 százalékban az éves működésre fordítjuk, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy például a kötelező felügyeleti díjat fizethessük, vagy épp az informatikai vagy adminisztrációs folyamatok, az ügyfelek kiszolgálásával kapcsolatos költségeket fedezni tudjuk. Elegendő működésre fordítható bevétel hiányában a pénztár felélné tartalékait és végelszámolással megszűnhetne" - közölte a Horizont levelében. 

Szintén a végelszámolás vár a pénztárra, ha a tagdíjfizetők aránya nem éri el a 70 százalékot.