Egyelőre minden jel, a nyitás első lépései és az oltási ütem is arra mutat, hogy a kormány nem hosszabbítja meg a hitelek fizetési moratóriumát. Az eddigi támogatási formákkal, vagyis hitelekkel és adókedvezménnyel ad lehetőséget a vállalkozásoknak, hogy a válság előtti tempót felvegyék. Kérdés, hogy képes-e az új lehetőséggel élni a kkv (kis- és középvállalkozás) -kör. Tehát leginkább a cégektől függ a túlélés, nem a moratórium meghosszabbításától – értékel Szabó Norbert, a Sberbank mikrovállalati üzletágának vezetője.

A szakember szerint, mivel sok új vásárlói szokás rögzült az elmúlt évben, az érintettek biztos, hogy nem fognak tudni teljes egészében visszaállni a régi üzletmenetre. Az online bevásárlás, filmnézés, ruhaválogatás például az új hétköznapok része sokaknál. Az első három hónap lesz sorsdöntő, visszaáll-e a világ a régi kerékvágásba.

Akik kiléptek korábban a fizetési moratóriumból, és folyamatosan tudtak törleszteni, nem csődöltek be az elmúlt időszakban, jó döntést hoztak. Ugyanakkor a moratóriumban maradás mellett voksolók a Sberbank tapasztalatai szerint szintén jól döntöttek. Bár többségüknél a válság lecsökkentette a bevételt, pozitív várakozásokkal vannak teli. Kisebb részüknek lesz csak segítségre szüksége.

Más kérdés, hogy most a bankokon a feladat, hogy kidolgozzák a hitel-átstrukturálási módokat, amivel segíteni tudnak a bajba kerülő ügyfeleken. Átütemezés, törlesztés-felfüggesztés, könnyítés lehet megoldás, mondta el Szabó Norbert. A helyzet normalizálódásának első jele a fizetési forgalom, a tranzakciók visszaállása lesz a normál állapotra. Majd második ütemben a hiteltörlesztési fegyelem árulkodik majd arról,