Ahogy arról a Napi.hu korábban beszámolt, a Visonta Projekt Kft. beruházásának kiemelt jellege - a megrövidített engedélyezési határidők mellett - azzal jár, hogy a beruházással összefüggésben az építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, a településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni és településképi bejelentési eljárásnak sincs helye. Az ilyen esetekben előírt koordinációs feladatokat ellátó kormánymegbízottként a Heves megyei kormányhivatalt vezető kormánymegbízottat jelölte ki a rendelet.

A megjelent rendelet nem tartalmaz indoklást, de azt megtette a kormány honlapjára felkerült tervezet. A kabinet ott azzal indokolta a beruházás  nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségét, hogy ezzel hozzájárul a több mint 26 milliárd forint értékű beruházás megvalósításához. A fejlesztés eredményeként a búzakeményítő gyárban 250 új munkahely jön létre. Közvetve, a gyár zavartalan működéséhez szükséges szolgáltatások (karbantartás, őrzés- védelem, fuvarozás, árumozgatás, bérszámfejtés, étkeztetés) megvásárlásával a projekt még további 500 munkahelyet is teremt a régióban. A beruházás - az üzleti tervek szerint - 20 milliárd forint éves árbevételt hoz.

A beruházást végző Visonta Projekt Kft.-t a Céginfo.hu adatai szerint 100 millió forint jegyzett tőkével tavaly alapította a Mészáros és Mészáros Kft. valamint a tiszakécskei Duna Aszfalt kft.

A rendelet egyúttal hatályon kívül helyezi azt a 2013. novemberi kormányrendeletet, amely ugyan ott, az MT-WHEAT Búzafeldolgozó Kft. beruházását nyilvánította nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek. Ez a cég 2013-ban alakult 3 millió forint jegyzett tőkével. Tulajdonosa az OPM-Agrár Vagyonkezelő Zrt. Ez utóbbi társaság alapítói a Műszertechnika Holding Zrt., valamint Ostyán Ákos és Vincze Zoltán voltak. A Céginfo.hu céghálóábrája jelenlegi tulajdonosként Forgó Ferencet jelöli meg.