A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A tavaly tavasszal átadott dunaföldvári etanolgyár működése első évében mintegy 30 milliárd forint árbevételt ért el az üzemeltető Pannonia Ethanol (PE) Zrt. Ha nyáron is lesz elegendő alapanyag, az idei árbevétel elérheti a 40 milliárd forintot − mondta a Napi Gazdaságnak Reng Zoltán vezérigazgató. A 2012 és 2013 áprilisa közötti kukoricaévben a gyár 520 ezer tonna kukoricát dolgozott fel, a most indult évben pedig ugyanekkora mennyiség felvásárlását tervezik. A magas alapanyagár mellett az etanol ára is emelkedett, ez szintén segítette a kedvező eredmény elérését.

Az unióban működő etalongyárak jövője kapcsán az Európai Bizottság bizonytalanságot teremtett. A brüsszeli testület tervbe vette a megújulóenergia-direktíva módosítását, így a jövőben a keményítőalapú gyártás helyett a cellulózalapút helyezné előtérbe. Erre azonban egyelőre nincs ipari környezetben és méretben alkalmazható technológia − hangsúlyozta Reng. A végleges álláspont kialakulásáig a legtöbb beruházást felfüggesztették a befektetők − erre a sorsra jutott a 150 millió euró magántőkéből Mohács mellé tervezett második PE-gyár építése is.

A társaság bevétele ugyanakkor nemcsak etanolértékesítésből származik, jelentősen hozzájárul a gyártás melléktermékeként létrejövő, fehérjében gazdag takarmány (DDGS) is. A takarmányt egyelőre nagyobb részben exportálja a vállalat, ám szeretnék növelni a belföldi értékesítést is. A cégnek kedvező, hogy az idén is jelentős területen, több mint 1,23 millió hektáron vetnek majd kukoricát Magyarországon.

Az etanolpiacon többnyire kedvezőek az idei kilátások, egyrészt az Egyesült Államokban több szövetségi államban is fontolgatják a kötelező bekeverési arány növelését, másrészt a vetések elhúzódása miatt lehet, hogy csökken idén a kukoricatermés mennyisége, ami nemcsak az alapanyag, de az etanol árát is felfelé módosíthatja. A következő hónapokban a nyári szabadságok miatt emelkedő keresletre és árakra számítanak az európai gyártók, amire szükségük is lesz az év eleji nyomottabb szint miatt. Az év elején a harmadik országokból érkező etanolra kivetett, öt évre szóló uniós importvám életbe lépése előtt az európainál versenyképesebb áron termelő amerikai gyártók jelentősebb mennyiségű árut helyeztek el Európában, ami lenyomta az árakat. A rotterdami kereskedésben májusi szállításra 68 eurócent volt az etanol litere csütörtökön.