A NAIH-hoz több bejelentés is érkezett az Aldi Magyarország Élelmiszer Kereskedelmi Bt. alkoholtartalmú italok vásárlása kapcsán kialakított új adatkezelési gyakorlatára vonatkozóan. A beadványokban jelentősen eltérő adatkezelési gyakorlatot panaszoltak az egyes üzletekben - írta a NAIH csütörtöki közleményében.

A Pélterfalvi Attila elnökölte hatóság nem árult el részleteket, hogy mi lehet a "jelentősen eltérő adatkezelési gyakorlat" az üzletekben, de a hvg.hu augusztusban számolt be arról, hogy az Aldi üzleteiben személyazonosságot igazoló iratokat kérnek el az alkoholt vásárlóktól. (Hisz alkoholt csak nagykorúaknak árusíthatnak.)

A kiskereskedelmi cég azt közölte a lappal, hogy az életkoron kívül nem ellenőriznek mást, és az adatot sem tárolják sehol. A dolgozóik munkáját akarják megkönnyíteni a lehető legpontosabb életkor-ellenőrzéssel.

A NAIH az Aldi alkoholtartalmú italok vásárlása kapcsán 2022 nyarán kialakított és jelenlegi adatkezelési gyakorlatának az általános adatvédelmi rendeletben foglalt előírásoknak való megfelelősége tárgyában augusztus 19-én hivatalból adatvédelmi hatósági eljárást indított - közölte a hatóság.