Az orosz tengeri kőolaj árát hordónként 30 és 40 dollár között kellene maximálni, ami alacsonyabb, mint a G7 által javasolt szint - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton.

A Reuters azt írta, hogy az ukrán elnök szerint a most fontolóra vett - körülbelül 60 dolláros ár - túl magas. Zelenszkij kiemelte: azt szeretnék, ha a szankciók nagyon hatékonyak lennének. Ehhez pedig szerinte az szükséges, hogy a kőolaj hordónkénti ára 30-40 dolláros szintre csökkenjen,  ”hogy Oroszország érezze a szankciókat”.

Az intézkedés lényege, hogy megtiltaná a hajózási, biztosítási és viszontbiztosítási cégeknek, hogy orosz nyersolaj szállítmányokat adjanak el a G7-ek és szövetségeseik által meghatározott ár felett. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy csökkenjen Moszkva háborúra fordítható bevétele, anélkül, hogy olajellátási sokkot okoznának.

A G7 országok javaslata szerint ez az összeg hordónként 65-70 dollár lenne, és december 5-től élne a korlátozás.

Lengyelország, Észtország és Litvánia a hordónkénti 65-70 dollárnál jóval alacsonyabb plafont szorgalmaz, míg Görögország, Ciprus és Málta magasabb árat szeretne – írja a Reuters.