Tolna megye központjában, Szekszárdon még nem, de a megye kisebb településeinek többségében már megszületett a döntés: az önkormányzatok sorban mondanak le a több mint 43 milliárdos vagyonnal rendelkező, közös tulajdonú vízközműcégről, hogy átadják az államnak - ad életképet a kormány legújabb átszervezéséről a 24.hu.

Az E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. 51 tolnai településen szolgáltat ivóvizet és a legtöbb helyen ez a cég biztosítja a szennyvíz elvezetését is. Az érintett települések önkormányzatai voltak a tulajdonosai a részvénytársaságnak: mostanáig. Bár a tulajdonosok próbálták elkerülni a tavaly 2,7 milliárd forintos rekordbevétel mellett 121 ezer forintos nyereséget produkáló E.R.Ö.V. „államosítását”, a mentési terveik lepattantak a kormányzati döntéshozókról.

Nyitott kérdések

A 24.hu birtokába jutott dokumentumok szerint az E.R.Ö.V. menedzsmentje július közepén, Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez fordult segítségért, mert az elszállt energiaárak miatt már nem tudta volna nyereségesen folytatni a tevékenységét.

Palkovics helyett a tolnai vízközműcégnek a Nemzeti Vízművek Zrt. (NV Zrt.) válaszolt. A levélben nem volt szó pénzügyi támogatásról, csupán azt írták le részletesen, hogyan adhatják át a céget és a vagyonát. Hivatalosan integrációs eljárásnak hívják ezt az elmúlt években elindított kormányzati programot, amellyel lehetővé tették a rezsicsökkentés miatt megroppant vízközműcégek állami átvételét.

A profit mindenhatósága

Eddig azonban csak kevesen éltek a lehetőséggel, hiszen tavaly még a fideszes elnök által vezetett Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége is azt javasolta a polgármestereknek, ne az államosításban gondolkodjanak. Ha ugyanis nem a sajátjuk a vízközművagyon, akkor nincs biztosíték arra, hogy az önkormányzatok nem lesznek újra kiszolgáltatva a „profit mindenhatóságának”, vagyis annak, hogy az állam előbb vagy utóbb újra magánkézbe adja a vízszolgáltatókat.

Sok érintett egyébként attól tart, hogy a kormány csak az integrációs folyamat, vagyis az államosítás lezárultáig hagyja érintetlenül a vízdíjat, később azonban itt is – részben, vagy teljesen – eltörli a hatósági árakat. A magasabb vízdíj újra rentábilissá teheti a vízközműcégek működését, de az már az új tulajdonosok számára jelent majd könnyebbséget.