Mint arról beszámoltunk, a Velencei-tó péntek reggeli vízállása 85 centiméter volt, ami 45 centiméterrel a téli minimum üzemvízszint alatt van, vagyis 11,47 millió köbméter víz hiányzott a tóból, aminek pótlását hétfőn kezdték el a Pátkai-tározóból. 

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság január 23-án reggel 5 centiméterrel megnyitotta a pátkai tározó I-es zsilipkapuját, s így kezdődhetett meg a tározó vízáteresztése a Velencei-tó vízpótlása érdekében – írja a Feol.

A zsilipkapu jelenlegi vízáteresztő intenzitásával naponta 43 ezer köbméter víz ereszthető át.

Csonki István vízügyi igazgató szerint a vízeresztés addig tart, míg a tározó vízállása eléri a 370 centiméteres minimális üzemvízszintet. Hozzátette, hogy a vízeresztés során másodpercenként 0,5 köbméternyi vizet engednek át a kapun, ami eléggé lassítja a feltöltési folyamatot.

Egy centiméter = 250 ezer köbméter

Megjegyezte, hogy a Velencei-tóba a Pátkai-tározóból pótolható víz – a tározó jelenlegi vízállására alapozva –  körülbelül 1 millió köbméter lesz.

Az elmúlt időszak csapadékos időjárásának hatására a pátkai tározó vízszintjének emelkedése jelenleg is tart, így a minimális üzemvízszint feletti készlet, azaz a leereszthető víz mennyisége nőhet.

A körülbelül 1 millió köbméter vízmennyiség a tó vízszintjén mintegy 4 centiméter vízszintemelkedést eredményez, mivel 1 centiméter vízszintemelkedéshez 250 ezre köbméter vízmennyiség szükséges

A vízeresztés hatására a Velencei-tó vízállása 5-6 nap alatt emelkedhet 1-1 centimétert, amennyiben a vízgyűjtő területre nem hullik további csapadék. A csapadék hatása további pozitív vízszintemelkedést eredményez. A zsilipkapu jelenlegi vízáteresztő intenzitásával  naponta 43 ezer köbméter víz ereszthető, így az 1 millió köbméter vízmennyiséget előreláthatóan három hét alatt lehet leereszteni.

Csütörtökön reggel a Velencei-tó vízszintje az agárdi vízmérce adatai szerint 88 centiméter körül alakult.