Ma reggel ismét tízezrek teszik le a munkát a közoktatásban, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete és diákmozgalmak hirdettek ismét sztrájknapot.

Kép: MTI Fotó, Máthé Zoltán

 

Az Egységes Diákfront az újabb akciót azzal magyarázza, hogy továbbra sem teljesültek a pedagógusok, a diákok és a szülők követelései, ígérget a kormány, de semmit nem ad, pedig a szakmai szabadság és az óraszámcsökkentés csak egy tollvonásba kerülne nekik.

Mint írják, ehelyett a kabinet fenyeget, befogja a fülét és még a közmédiát is elzárja a mozgalom aktív szereplői elől.

A diákok az MTVA-nak küldött ultimátumában azt követelik, hogy élő adásban juttathassák el a tömegekhez a magyar oktatás valós helyzetéről szóló információkat.

Az oktatásért aggódók pénteken délután újabb tüntetést szerveznek Budapesten és a Március 15. térről a Clark Ádám térre vonulnak, kiállnak magunkért és az oktatásért.

A pedagógus szakszervezet azt írják:  ma követelik, hogy a kormány állítsa le az ámokfutást. Tegyen ésszerű ajánlatot a szakszervezeteknek a közoktatás megmentése érdekében.

Legutóbb november 7-én tárgyalt a kormány a pedagógusok szakszervezetek képviselőivel. A sztrájktárgyaláson semmi lényeges nem történt. Kiderült, hogy idén nem lesz béremelés, jövőre is 10 vagy maximum 20 százalékkal emelkedhet a pedagógusok bére, ami szakszervezeti vezető szerint nem állítja meg a tanárok elvándorlását. Újabb sztrájktárgyalás november 26-a után lehet, de a tanárok addig is folytatják akcióikat.