A kormány legutóbbi ülésén 200 millió forintot különített Nemzeti Kézilabda Akadémia támogatására ezzel a döntéssel a tartalékból csak az idén 17,5 milliárd forintot költöttek sportcélokra. Ebből az összegből a legnagyobb pénz a FTC stadion 6,9 milliárd forintos támogatása, de a kormány jónak látta 2,7 milliárd forinttal támogatni a Nemzeti sportközpont létrehozását, illetve 5,6 milliárd forintot megszavazott augusztusban sportegyesületek adósságkonszolidálására és "sportágfejlesztési" kiadásokra. A kiadásoknak nincs vége, hisz Hende Csaba - mint Szombathely országgyűlési képviselője - épp tegnap jelentette be, hogy a nyugat-magyarországi város is megkapja a maga 9,6 milliárdos stadionját, ennek az összegnek egy része - vagy épp egésze - minden bizonnyal a tartalékot fogja terhelni.

 

A költségvetési tartalék felhasználása (milliárd forint)
Sport17,5
Oktatás,Kultúra13,1
Kormányzati működés36,4
Egyházi célok4,3
Civil támogatás0,2
Gazdaság célú kiadások4,2
Egyéb1,0
Összesen75,8
Forrás: Napi.hu gyűjtés


Az közismert, hogy a kormányfő gyengéje a sport, különösen a futball támogatása, ám volt olyan cél, ami még ennél is többet kapott eddig a tartalékból - ez maga a kormányzat. A kormány az intézményrendszer működésre 36 milliárd forintot költött augusztus végéig. Ezen kiadások közé tartozik a kormányablakok kistafírozása, erre a célra 3,7 milliárdot kaptak. Hatmilliárd forintot különítettek el a tartalékból az E-útdíjjal kapcsolatos rendőrségi és az Állami Autópálya Kezelő Zrt. kiadásaira, de ide sorolható a BKV-BKK közlekedési cégek 7 milliárd forintos támogatását is. Ez utóbbira a kormány korábban kötelezettséget vállalt, ám a 2013-as költségvetésbe nem tervezték be.

Ugyancsak 13,5 milliárd forintot szavazott meg a kormány az online pénztárgépek támogatására. A bevezetésből remélt plusz 90 milliárd forintos bevételt betervezték a büdzsébe, de ebből egy fillér sem realizálódik már az idén a folyamatos halasztások miatt. A támogatással viszont nem számoltak, így a pénztárgép biznisz idei nettó költségvetési hatása mintegy százmilliárd forintos mínusz a tervezethez képest (kieső bevétel plusz terven felüli kiadás).

A kisebb kiadások közül megemlíthető a Rákay Philip tv-intendáns ötletéből kinövő Itthon Vagy - Magyarország szeretlek őszi programkavalkád egy milliárdért, a miniszterelnök személyi-technikai védelmére elkülönített 852 millió forint vagy épp a Miniszterelnökség legutóbbi 520 milliós támogatása - amelynek indokát még a kormányhatározatban sem jelenítették meg.

Jóval kevesebb 13,4 milliárd jutott oktatási kulturális célokra: egymilliárdos támogatást egyedül a Magyar Művészeti Akadémia kapott a Pesti Vigadó működésre, de jutott 354 millió forint az tankönyvterjesztés állami monopolcégévé tett Könyvtárellátó Nonprofit Kft. tőkeemelésére és 650 millió a Művészetek Palotája terven felüli támogatására.

Egyházi és gazdasági támogatásokra egyaránt 4-4 milliárd forint jutott: míg az előbbiben néhány templom felújításáról van szó, az utóbbi tételek közül kiemelhető vörösisszap katasztrófát okozó Mal Zrt. 1,5 milliárdos támogatása, vagy a Magyar Turizmus Zrt. 1,2 milliárdos támogatása, amely turisztikai marketingre ment még az év elején.

A tartalékkal való gazdálkodásnál - a választások közeledtével - egyre indokoltabb lenne  az óvatos megközelítés, ugyanis egyre gyakrabban merülhet fel kevésbé megfontolt döntés, avagy a pénzszórás gyanúja. A kormányzati osztogatás üteme augusztusban rendkívüli módon felgyorsult, csak az utóbbi 28 napban 29,9 milliárd elköltésről döntött a kormány, ebből a legnagyobb tétel az online pénztárgépek beszerzésére nyújtott támogatások. De augusztushoz köthető Rákay Philip ötletéből kinövő országos programsorozat közel egy milliárdos támogatása. A közel 30 milliárdos egyhavi költés példátlan, a 90-es években volt olyan év, amikor egész év alatt ennyit költöttek az akkor még jóval kisebb tartalékokból. 30 milliárd forint a GDP 0,1 százalékára rúg - vagyis egy hónap alatt ennyivel nőtt a hiány.

Augusztusi döntések a tartalékokról (milliárd forint)
Aug 1.0,0832Orbán Viktor védelmére
Aug 1.13,5Pénztárgépcsere támogatása
Aug 1.0,031Milánói Világkiállítás részvétel, kommunikáció
Aug 1.1,0896Pesti Vigadó, MMA támogatása
Aug 1.0,05Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia támogatása
Aug 1.0,03Marton Éva Nemzetközi Énekverseny támogatása
Aug 1.0,11Nagykovácsi Kastélypark komplexum fejlesztésére
Aug 1.0,11Nagyberegi református Líceum építése
Aug 1.0,05Cserkészszövetség támogatása
Aug 1.0,1Határon túli cserkészek támogatása
Aug 12.5,6Sportágfejlesztés, adósságkonszolidáció
Aug12.2,7Nemzeti Sportközpontra
Aug 12.0,144Állami, önkormányzati sportlétesítmények fenntartásra
Aug 12.0,1MNV ingatlanberuházás
Aug 12.0,61magyar sportcsillagok Ösztöndíj
Aug 12-0,384Új nemzeti közgyűjtemény, Liget Budapest projekt előkészítésre
Aug 12.1Kkv-szektor hitelezésre
Aug 15.1,5Fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciójához
Aug 15.0,05Holokauszt Gyermekáldozatainak Emlékhelye - Európai Oktatási Központ beruházás
ug 15.0,04Határon túli regionális civil központok létrehozásának
Aug 16.0,22Balatoni fejlesztések megvalósítása
Aug 16.0,992Itthon vagy - Magyarország szeretlek kulturális programsorozat
Aug 210,72014-es Budpesti Tavaszi Fesztivál támogatása
Aug 21.0,52n.a. Miniszterelnökség támogatása
Aug 28.0,2Nemzeti Kézilabda Akadémia támogatása
Augusztus összesen29,9138
Forrás: Napi-gyújtés, kormányhatározatok