A százszázalékos állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztés Bank (MFB) a cégek számára már megítélt újraindítási gyorskölcsönök kifizetését is leállította – erről tájékoztatta a Népszavát egy pórul jár cég ügyvezető igazgatója. A folyósító bank okként a kormány által elrendelt év végi spórolást említette. A Portfolio a napokban arról írt, hogy ugyanerre hivatkozva már elvégzett munkák – lakossági napelem-telepítések – után sem fizet az állam - írja összefoglalójában a Magyar Hang.

A bankok, illetve az uniós támogatást kezelő cégek szabványlevélben arról tájékoztatják a kedvezményezetteket, hogy a támogatás folyósítására azért nem kerülhet sor, mert a kormány december kilencedikén kelt határozata ezt kizárja. A két ügylettípusban az a közös, hogy mind a két program uniós pénzekből valósult volna meg, ám az Európai Bizottság határozatlan időre felfüggesztette az újraindítási program finanszírozást rendszerszintű kormányzati korrupcióra hivatkozva.

A Portfolio információi szerint a napelemes, az újraindítási gyorskölcsönös és egy harmadik, MFB-n keresztül koordinált hitelalapú termékben csak idén év végéig érvényes a kifizetési stop, a jövő év elején a 2022-es büdzsé terhére ezeket már ki lehet fizetni.

A Pénzügyminisztérium két hete jelentette be, hogy a kormány 350 milliárd forintnyi beruházás elindításának – pontosabban annak kifizetésének – elhalasztásról döntött, annak érdekében, hogy az államháztartás pénzügyi tartalékait növelje, illetve a 2021-es év végi hiányt mérsékelje. Az ezzel párhuzamosan megjelent kormányhatározatból az is kiderül, hogy minden minisztériumnál kisebb-nagyobb kiadási stopot írtak elő. Az ügy előzménye, hogy novemberben elszaladt az államháztartás hiánya, az egyetlen hónap alatt 1009 milliárd volt, így a 1-11. havi hiány 3931 milliárd forintra emelkedett, ami az egész évre tervezett összeg 170 százaléka.

A kormány arra számított, hogy az uniós helyreállítási alapból Magyarország idén legalább 326 milliárd forintnyi előleget kap – jegyzi meg a lap. Az Európai Bizottság idén nem tárgyalt a magyar újraindítási tervről, mivel azt a kormány Magyarországon senkivel nem egyeztette, illetve a biztosok testülete aggódik a magyar jogállamiság és a rendszerszintű korrupció miatt. (A magyar kormány azt kommunikálja belföldön, hogy mindez "a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról" szóló törvény miatt történt - a szerk.)

A kormány ugyanakkor a következő hetekben – már a 2022-es költségvetési hiány terhére – mintegy 1200 milliárd forintnyi 13. havi nyugdíjat, szja-visszatérítést, egyszeri jutalmakat és béremeléseket készül kifizetni.

Frissítés: a cikkünk megjelenése után, szombat este a következő közleményt küldte lapunknak az MFB:

"A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben az európai uniós forrású hitelek folyósítása folyamatosan zajlik, fennakadás nélkül. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB), illetve az MFB Pontok hálózatának minden ügyfele hozzájut az igényelt hitelösszeghez.

Minden európai uniós forrású hitelprogram, így a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön, illetve az Energiahatékonysági Hitelprogram esetében is folyamatos a hitelfolyósítás a szerződött ügyfelek számára, legyen szó vállalkozásokról, vagy magánszemélyekről egyaránt. A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben az MFB zavartanul folytatja a kifizetéseket az EU-s hitelprogramjaiban. Pénteken több mint 5,85 milliárd Ft kiutalása történt meg az MFB Pontok bankjai felé, a Végső Kedvezményezetteknek történő kifizetések folyamatosan megtörténnek."