A tárcavezető elmondta, hogy Bulgárián keresztül tavaly 4,8 milliárd köbméter földgázt tudtunk vásárolni, és az is megnyugtató, hogy a szófiai kormány többször világossá tette, hogy a jövőben is biztosított lesz ez a szállítási útvonal. A Nikolaj Milkov bolgár külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón Szijjártó Péter emellett arról számolt be, hogy Közép-Európa súlyos veszélyeknek van kitéve az ukrajnai háború és a fokozott migrációs nyomás miatt:

Bulgáriát és Magyarországot egyszerre sújtják a háború következményei, egyszerre nézünk szembe energiaellátási kihívásokkal és szembesülünk azzal, hogy a legforgalmasabbá váló migrációs útvonalon egyre nagyobb nyomás hárul ránk.

A miniszter kiemelte, hogy ez a helyzet megnöveli a jelentőségét a kiszámítható, korrekt együttműködésnek a két ország között. Magyarország számíthat arra, hogy a földgázellátás a Bulgárián keresztüli biztonságos szállításoknak köszönhetően továbbra is garantált lesz.

Az energiabiztonság nem ideológiai, hanem fizikai kérdés

Szijjártó Péter szerint az energiabiztonság nem ideológiai vagy politikai, hanem fizikai kérdés, és Magyarország ellátása azért is biztosított, mert a szállítók és a tranzitországok is megbízhatók. Stratégiai célkitűzésnek nevezte emellett a szoros együttműködést az új források bevonása érdekében, és hangsúlyozta, hogy például az azeri gáz szerepének növeléséhez komoly infrastruktúra-fejlesztések szükségesek.

Ez európai kérdés, ezért azt gondolom, hogy mi, közép-európaiak, jogosan várjuk el az Európai Uniótól, hogy adjon támogatást azokhoz az új csővezeték-építésekhez és infrastrukturális fejlesztésekhez, amelyek szükségesek a közép-európai földgázellátás jövőbeli biztonságához

- jelentette ki, és emlékeztetett, hogy a különböző EU-s tiltások miatt mára teljesen ellehetetlenült a nukleáris fűtőelemek korábbi légi szállítása Oroszországból, ezért a magyar kormánynak új útvonalat kellett találnia: „December óta a magyarországi atomerőmű működéséhez szükséges fűtőelemek Oroszországból Bulgárián és Románián keresztül érkeznek Magyarországra, vasúti szállítással a várnai kikötőn keresztül, amit ezúttal is köszönök.”

A migrációt nem menedzselni kell, hanem megállítani

A miniszter ezután az illegális bevándorlásról elmondta, a kontinensen jelenleg a nyugat-balkáni a legforgalmasabb migrációs útvonal. „Elfogadhatatlannak és az Európai Unió jövőbeli biztonsága szempontjából súlyosan veszélyesnek tartjuk azt, hogy Brüsszel nem ad támogatást a valós határvédelemhez, nem ad támogatást a határt védő infrastruktúra működtetéséhez, őrzéséhez és fenntartásához” - emelte ki.

„Az EU külső határán fekvő, térségbeli országok pontosan tudják, hogy a migrációt nem menedzselni kell, hanem megállítani. Ehhez kerítésre és világos beszédre van szükség, és mi, magyarok és bolgárok, ezen a téren kifejezetten a várakozások felett teljesítünk” - mutatott rá a külügyminiszer, szégyenteljesnek minősítve, hogy Bulgáriát még mindig nem vették fel a schengeni övezetbe.