Az S&P fenntartja a BBB/A-2, befektetésre ajánlott besorsolást Magyarország iránt, viszont borúsabb jövőképet mutat a befektetőknek - közölte idei második ütemezett felülvizsgálatában.

A hitelminősítő legutóbb februárban közölt álláspontot Magyarországról, akkor megerősítette a befektetésre ajánlott kategóriát, a kilátásokat stabilként értékeltre.

Az akkori helyzetértékelés alapján erőteljes gazdasági növekedést prognosztizált a cég. Azóta több világgazdasági tényező miatt fordult borúsabbra a kép, viszont az S&P értékelésében még jó eséllyel nincs benne a rekord kínai akkumulátor-beruházás, amit pénteken jelentettek be.

A mostani indoklás alapján a külső tényezők rontják a lehetőségeket:

  • Nagy a kitettség az orosz energetikai ellátás irányában
  • Nincs megállapodás az egyre kritikusabbnak számító uniós forrásokról
  • Kiugróan magas az infláció
  • Megszorítások várhatók a kormányzat és a jegybanki döntéshozók részéről

Az S&P szerint a meglévő energetikai berendezkedésünk miatt Magyarország kiemelt kockázati helyzetben van, és ez a közeli jövőben is inkább azt hozhatja, hogy rosszabbul alakulnak a gazdaági folyamatok, mint amiket a meglévő előrejelzések tartalmaznak.

Ha a rosszabb kockázati forgatókönyveket el lehet kerülni, akkor a cég szerint idén jelentős gazdasági növekedéssel lehet számolni, miközben ha lassan is, de csökkenthető, vagy szinten tartható az államadósság. Ezen a téren regionális összevetésben nem állunk az élvonalban.

Reakciójában a Pénzügyminisztérium azt emelte ki, hogy továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot a Standard & Poor’s

A Standard & Poor’s arra számít, hogy Magyarország erőfeszítései elegendőek ahhoz, hogy tovább csökkenjen a nettó államadósság 2025-ig. Emellett elismerően szól a 2010 és 2018 közötti stabil magyar adósságcsökkentési folyamatról, a devizakitettség jelentős enyhítéséről, illetve az adósságfinanszírozásban elért magyar eredményekről - áll a tárca közleményében.

A szakértők szerint a magyar bankrendszer ellenállónak tűnik a romló környezettel szemben is. Magyarország versenyképességét a folyamatban lévő nemzetközi beruházások is igazolják. Az S&P felhívja a figyelmet, hogy ez a kedvező tendencia az európai gazdasági folyamatok rendeződésével tovább erősödhet.

A PM szerint a pohár félig tele van

A hitelminősítő Magyarországon 5,1 százalékos GDP-növekedésre számít 2022-ben. Úgy látja ugyanakkor, hogy az orosz-ukrán háború miatti energiaválság negatívan befolyásolhatja a növekedést. E mellett bizonytalansági tényezőként az S&P elemzői megemlítik az uniós források esetleges visszatartását azzal, hogy várakozásaik szerint a helyzet már az év vége előtt rendeződni fog.

Az S&P a kilátást ismét stabilra változtatja, ha az erőteljes gazdasági növekedés és ennek hatására a fő egyensúlyi mutatók javulása fennmarad.

A három nagy hitelminősítő közül legutóbb júliusban a Fitch Ratings vizsgálta Magyarország szuverén adósbesorolását, a háborús válság ellenére megerősítette hazánk stabil kilátás melletti befektetési besorolását. Az orosz-ukrán háború kitörését követően a hitelminősítők Csehország és Szlovákia esetében is stabilról negatívra rontották minősítésük kilátásait, főként a régiós energiapiaci bizonytalanságok miatt.