Emellett az eddigi beszerzések legelőnyösebb árához képest is közel 200 millió forintos megtakarítás valósul meg ezen gyógyszereknél. Az előnyökből a kisebb kórházak is részesülnek, azok, amelyek az eddigi egyedi beszerzéseknél nem tudták kihasználni egy nagyobb forgalom árelőnyét - írja a szakállamtitkárság.

Az érintett 11 hatóanyag - injekciós gyógyszerformái - az egyes daganatos betegségek, fertőzések, vérképzési- szív érrendszeri betegségek eredményes kezelését segítik a jövőben. A jelen eljárásban nem eredményes hatóanyagok más - már kiírt és kiírandó - közbeszerzési eljárásokban szerepelnek. A szállítási szerződések előreláthatólag 2013. szeptember 1-vel lépnek életbe, időtartamuk egy évre szól.

Az abban foglaltak közbeszerzésileg biztosítható legkedvezőbb fizetési határidőt (60 napot), szállítási, illetve ártartási garanciát jelentenek a kórházaknak, emellett megfelelő fizetési és felhasználási biztosítékot adnak a beszállítóknak is. Ez utóbbit segíti, hogy a GYEMSZI ez év április 1-től az úgynevezett Kórházi Patikai Adatszolgáltatás jelentőprogramján keresztül heti rendszerességgel tudja követni az egyes kórházak gyógyszerbeszerzéseit.

Folyamatban van további hatóanyagra két gyógyszerbeszerzési eljárás, amelyek részvételi határideje a hetekben zárul. A nyár folyamán pedig újabb 22 hatóanyagra írnak ki közbeszerzést.