A piaci adatok szerint itthon nagyjából kétezer hektáron hozzávetőleg háromezer tonna spárgát termesztenek, amelynek 80-90 százaléka exportra megy, főként Németországba és Ausztriába.
A termék szezonja április végétől június elejéig tart, vagyis legalább olyan hosszú, mint az eperé. Ha a spárgaszezon kezdetekor induló importot is beleszámoljuk, április elejétől június közepéig jó minőségű spárgához lehet hozzájutni, vagyis nem csak egy-két hetes időszakban kapható ez a zöldség.
A magyar gasztronómia azonban csak mostanában kezdte nagyobb mértékben beilleszteni a kínálatba. Ennek az lehet az oka, hogy a rendszerváltás előtt az ételkészítési tankönyvek nem adtak megfelelő útmutatót a termék felhasználására.
A spárga - az export felfutása mellett - csak a kétezres évek második felében jelent meg rendszeresen, statisztikailag mérhetően a magyar háztartások menüjében. Itthon főleg levesként, párolva és (a zöld fajtát) grillezve fogyasztják, jellemzően köretként - írta a lap.
Legolvasottabb
Komolyan megsérült Fico különgépe, amely Brüsszelbe szállította a szlovák kormányfőt
Titkolt fegyverüzlet: a kormány gyakorlatilag ajándékba adott 66 harckocsit Szerbiának
Óriási zuhanás a kutakon, ekkor érdemes tankolni
Megvan a NASA legújabb vezetője, el sem hiszi, honnan jött
Hamarosan kiderül, ki a szerbek titokzatos megmentője
Vége a jó időknek? Látványosan esik az állampapírok hozama
Pénzes boríték helyett keserű szájíz: sok a dühös munkavállaló
Ezért kell holnap tankolni, nem ma
Sára Botond már megtette az első lépéseket a Fővárossal szemben