A mostani nyugdíjszabályok szerint január 1-jei visszamenőleges hatállyal - 0,6 százalékkal emelkednek azok az ellátások - köztük az öregségi nyugdíjak -, mivel az infláció várhatóan meghaladja a 3 százalékot.

Az emelés a korábban kifizetett tizenharmadik havi nyugdíj, illetve tizenharmadik havi ellátás egyheti összegére is jár. Belföldi bankszámlára történő utalás esetén a 2021. január-május hónapokra járó emelés külön utalási tételként érkezik majd meg az érintettek számlájára 2021. június 11-én, aznap, amikor a sima nyugdíj is érkezik.

A Magyar Államkincstár adatai szerint 2020-ban 142 ezer forint volt az átlagnyugdíj, erre jött rá tavaly novemberben a pótlólagos, 1,2 százalékos, majd 2021. januártól a 3 százalékos emelés, így számolva 2021-ben 148 ezer forint körül lehet az átlagnyugdíj. Ez alapján a mostani 0,6 százalékkal növelés havonta 888 forintot jelent egy átlagos nyugdíjas számára. Ráadásul a magyar nyugdíjasok jelentős része még ennyinek sem örülhet. A kincstári adatok alapján ugyanis 2020-ban több mint 1,2 millió idős embernek - vagyis a saját jogú öregségi nyugdíjasok több mint a felének - az akkori átlagnál kevesebbet folyósítottak.