Több mint 3000-en töltötték ki a Sokk a rovar Facebook-oldal kérdőívét, amiből kirajzolódhatott az ország kullancstérképe. Az elmúlt évek enyhébb telei kedveztek a veszélyes vérszívóknak, a kullancsszezon ezért hamarabb, már kora tavasszal elkezdődött. Ez visszaigazolódott a felmérésre adott válaszokban is, hiszen a válaszadók 53,8 százaléka szerint az elmúlt öt évben gyakoribbá váltak a kullancscsípések a családjukban, 44,1 százalékuk stagnálást tapasztalt, és csak elenyésző részük érzett csökkenést. Legtöbben a háziállataiknál is növekvő csípésszámot jeleztek az elmúlt öt évben - olvasható a felmérés összesítésében.

A válaszadók 64,3 százalékának a családjában volt kullancscsípés az elmúlt egy évben, míg a háziállataik esetében 65,2 százalékuknál. A családtagok jellemzően 1-3 csípést észleltek, míg a házi kedvenc kutyák, macskák nem ritkán akár 5-10, vagy akár annál több csípést szenvedtek el.

A felmérésben résztvevők összesen mintegy 4200 kullancscsípésről számoltak be családjukban és 9900-ról kutyáikban, macskáikban. A védekezésről kiderült, hogy minden második válaszoló kullancsriasztó szerekkel, 45 százalékuk megfelelő ruházattal (vagy mindkettővel) próbálta távol tartani a vérszívókat.

A kullancsok által terjesztett fertőzőbetegség elleni védőoltást 15,7 százalékuk vett igénybe. A háziállatoknál a válaszadók 27,2 százaléka használ kullancsriasztó nyakörvet, 24,4 százalékuk boltban kapható, 32,4 százalékuk pedig állatorvos által felírt kullancsriasztószert.

A kullancsok veszélyességét jól mutatja, hogy a kérdőívet kitöltők 12,2 százalékának családjában már okozott fertőző megbetegedést a csípés – hívta fel a figyelmet Bajomi Dániel, a Sokk a rovar Facebook-oldalt működtető Bábolna Bio Kft. ügyvezető igazgatója.

Szerinte ugyanakkor a felmérés adatai egyértelműen azt mutatják, hogy a válaszadók többsége tudatában van a kullancsok okozta veszélyeknek, és igyekszik is védekezni a kullancscsípések ellen. Szerencsére ezt többféleképpen is megtehetjük, a humán készítményeknél például már vannak kifejezetten kisgyermekeknek kifejlesztettek, természetes hatóanyagú vagy éppen illatmentes termékek.