Továbbra sem siet visszafizetni korábbi tagjai részesedését a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB). Az egykor budapesti, ma már moszkvai székhelyű pénzintézet ügyében a szlovák kormány illetékes szóvivője a következőt válaszolta a Népszava kérdésére:

megszakadt a kölcsönös pénzügyi igények rendezésére elfogadott procedúra, miután érvénybe lépett a bank menedzsmentjére kivetett amerikai szankció.

A cseh pénzügyminisztérium pedig a következőt közölte: kevés esélyt látnak arra, hogy visszakapják a bankban ragadt 34,7 millió eurójukat. Ők ezt írták: 

Az IIB vezetésétől elvárjuk, hogy tegyen tényleges lépéseket, hogy a közeljövőben megegyezésre jussunk. Amennyiben nem teszi, úgy a Cseh Köztársaság minden rendelkezésére álló jogi eszközt igénybe fog venni.


Az Orbán-kormány azóta sem válaszolt a kérdésekre, hogy várhatóan mi lesz részükről a bankba fektetett 74 milliárd forintnyi közpénzzel. Gulyás Gergely azonban az egyik áprilisi kormányinfón elismerte: nincs garancia arra, hogy a magyar kormány visszakapja az orosz kémbankként emlegetett intézménytől a pénzt vagy annak legalább egy részét.

Elköltözött Budapestről a kémbank, a Lánchíd Palotát mégis megtartja

Nemzetközi Beruházási Bank már Moszkvából nyújtja szolgáltatásait, a budapesti székhelyéül szolgáló palotától azonban változatlanul nem kíván megválni.

Áprilisban derült ki, hogy Magyarország is szakított a pénzintézettel, miután előtte szép sorban kilépett a kémbankból az összes európai tagország.

A kiköltözés már megtörtént, a Fő utca 1. szám alatt található épület teljesen üres, a palota kapuja ugyanakkor nyitva van, mert a Valton vagyonőrei védik az illetéktelen behatolóktól.

Magyarország egyébként azok után lépett csak ki a bankból, miután David Pressmann amerikai nagykövet bejelentette, hogy az Egyesült Államok több mint ötven intézményre, (köztük a Nemzetközi Beruházási Bankra) és személyre vetett ki szankciókat, mert véleményük szerint „Oroszország pártját fogják” – mármint az orosz-ukrán háborúban.

A szankciókkal azt akarták elérni, hogy Oroszország kevésbé férjen hozzá a nemzetközi pénzügyi rendszerekhez. Az események ezt követően gyorsultak fel, pár napra rá pedig meg is történ a hivatalos bejelentés a kormány részéről.