Épp fél éve írták alá a Külügyminisztériumban az újabb 15 éves orosz gázszállítási szerződést a Magyar Villamos Művek és az orosz Gazprom képviselői.

Ezt a szerződést módosítaná Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentett utasítása, miszerint csak rubelben lehet fizetni az orosz gázért.

A Gazpromnak keddig kell kidolgoznia az átállás részleteit - hangzott el a műsorban.

Az Egységben Magyarországért energetikai szakértője szerint Putyin utasítása rövidtávon erősítette és a rubelt és növelte a gáz árát, így mindenképpen jó Oroszországnak, de ettől még nem biztos, hogy így is lesz, mert a szerződéseket nem lehet egyoldalúan módosítani.

A Gazprom vélhetően meg fogja keresni a saját partnereit, miszerint ő szeretne egy ilyen változtatást és a partnerek meg reagálnak. Ez is a szerződésben van rögzítve mindenütt, hogy mennyi idő alatt és hogyan kell erre reagálni. Én nem gondolom, hogy ez egy hosszú távú és okos megoldás lenne

 

– mondta Holoda Attila.

Putyin bejelentésére után több európai tagállam – így Németország és Lengyelország – vezető politikusai, vagy a helyi gázcégek vezetői is jelezték: elutasítják a szerződésmódosítást.

A magyar kormány a Híradó megkeresésére azt közölte: Magyarország ilyen hivatalos értesítést nem kapott a szerződő féltől.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.