„Az októbert tartom vízválasztónak, legközelebb döntéskényszerben október végén lesz a magyar gazdaságpolitikai” – mondta a heti közrádiós interjúban Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán szerint a javaslat, miszerint 15 százalékos önkéntes csökkentés kell a földgázfogyasztásról nem célravezető, a hazai kormány továbbra is abból indul ki, hogy helyben kell megoldani a problémáinkat.

Magyarországnak lesz elég gáza, adott a déli út, és 1,5 milliárd köbméter gázt behozunk cseppfolyósítva Horvátországból. Orbán elmondása alapján van hazai gáz is, amivel amúgy spórolunk, most kötelezi a kormány a gyorsabb kitermelést.

A héten tárgyalások zajlottak Oroszországgal 700 millió köbméter pluszkapacitásról is, ami várhatóan sikeres lesz.

Nem az lesz a baj, hogy nincs gáz – hacsak nem viszik el a németek – hanem az ár

-    mondta Orbán

A rezsicsökkentés korlátozása mellé támogatások jönnek

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a kormány mindent megtesz majd, hogy a rezsicsökkentés korlátozása után a közüzemi díjak elvigyék a családok teljes jövedelmét.

„Döntéseket hozunk, ez meg is kezdődött. Gazdasági növekedési kabinetet is létrehoztunk” – jelentette be, de nem ismertette, hogy a lakásáfa-csökkentés meghosszabbításán túl milyen intézkedésekre készül a kabinet.

Nem működik a háborús stratégiánk

Orbán szerint a nyugatnak volt egy elképzelése az ukrajnai háború kezeléséről, ami négy pilléren állt, viszont mindegyik megbukott.

  1. Az ukrán hadsereg győzhet – nem ez a helyzet, nem lehet Ukrajna szuverenitását megvédeni
  2. A szankciók Oroszországgal szemben megrendítőek, a vezetést is destabilizálják – épp az ellenkezője történik
  3. A szankciók hatását elviseljük – egyre súlyosabb károkat szenved el Európa
  4. A világ belátja, hogy Oroszország agresszor, lesz egy világegység – Ázsiában, Afrikában egyáltalán nem ez a reakció.

A stratégia amire a mi magatartásunk épült elbukott, meggyengült, nincs többé, újat kell alkotni – mondta Orbán.

Jelenleg haladunk afelé, hogy egyes termékek korlátozottan kaphatók csak, vagyis egy tényleges háborús gazdasági helyzethez.

A kormány szerint a megoldás a tűzszünet, a béke, ezt viszont csak az USA és Oroszország tárgyalása hozhatja meg.

Ez egy proxy háború, egy új európai biztonsági rendszerről kell megállapodni – mondta Orbán.

Harc indul a recesszió ellen

Az októberi gazdasági vízválasztóra készülve már most több döntést meghozott, vagy előkészít a kormány.

  • Lakásáfa kedvezményes kulcsa meghosszabbodik két évig, marad az 5 százalékos kulcs. - Nem kell kapkodni a vásárlóknak - mondta Orbán.
  • Az energiabiztonság javítása érdekében a Mátrai erőmű teljes egészében újraindul, közben a barnakőszén bányákat is újraindítjuk, tiltott a tűzifa kivitele, továbbá indul egy kályha és kazán program is A cél, hogy minél inkább ki lehessen váltani a földgáz használatát az ország energiafelhasználásban.
  • A mezőgazdasági kárenyhítési alap teljesen kimerült, erre nem támaszkodhatnak a gazdák. Létrejött egy munkacsoport, ami intézkedéseket hoz a gazdákért, megtárgyaltak egy tucat ötletet, nincs még végleges döntés, de valamilyen támaszra mindenképp számíthatnak a súlyos aszály miatt nehéz helyzetbe került gazdák.
Orbán szerint eközben a kormány megvédi a rezsicsökkentést is minden család kap havi 181 ezer forint támogatást az átlagos áram és gázfogyasztása után.

Az ezen felüli részek kifizetése érdekében mindenki vagy spóroljon, vagy keressen elég pénzt, hogy ki tudja fizetni – mondta a miniszterelnök.