Az elmúlt két év a stressztesztje volt annak a rendszernek, amelyet elképzelek – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az MKIK évindító eseményén. A 7,1 százalékos tavalyi növekedés, és a két év szaldója alapján gyors, erőteljes kilábalásra képes a gazdaság, megvalósul amit Matolcsy György, a jegybank elnöke „kanyarban történő előzésnek” szokott hívni.

A kilátásokat illetően Orbán kiemelte, hogy nyitott gazdaságunk van, ami ugyanakkor rendkívül komplex. Az export nagyjából a GDP 85 százalékát meghaladó értéket képvisel, ami globálisan is előkelő hely, és nagyon jól mutatja a gazdasági nyitottságot, annak minden előnyévek és hátrányával együtt.

Az is egyértelmű, hogy ha csak a belső piacra termelnénk, akkor sokkal rosszabb lenne az ország életszínvonala, elzárkózó gazdaságpolitikát ekkora országra nem lehet alapozni.

Viszont a belső komplexitás alapján a világ tizedik helyére teszik Magyarországot, ez különösen nagy érték egy válság idején. A komplexitás értelmében erős a gépipar, a vegyipar, az elektronikus készülékgyártás, és most új iparágak is megjelennek, mint amilyen a hadiipar.

Orbán szerint katonai célú repülőgépeket is akarunk gyártani, ehhez már elindult egy együttműködés az Airbus repülőgépgyártóval közösen.

Jó fekvés, jó logisztika

Eddig az ország alapvető hátránya volt, hogy nem aknázta ki a földrajzi helyzetéből adódó előnyöket. Ez leginkább a logisztikában adottság, stratégia lépéseket is meg kellett tenni, hogy megtartsuk a versenyelőnyünket, ebbe a gondolkodása illik a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítése is, és a fényeslitkei csomópont is.

Tranzitország vagyunk, a háborún kívül rajtunk menjen keresztül minden

- mondta Orbán.

Kormányzása alatt eddig 600 kilométer gyorsforgalmi utat építettek, a következő időszak feladata, hogy ehhez felfejlesszék a vasúthálózatot is.

Mindennek van határa

Orbán elmondása szerint a járványválság kitörésekor belátták, hogy csak a korábbinál egy jóval magasabb államadóssági szinttel lehet majd megvalósítani a gazdaságmentő intézkedéseket, mégis megvolt a határ.

Fiskális alkoholizmus az, ha a GDP 80 százaléka felé megy az államadósság, az volt a szint, amit 2010-ben már láttunk, onnét tudjuk, hogy még vissza lehet jönni

- fogalmazott a politikus.

Úgy tűnik az inflációval is vannak kormányzati tervek. A miniszterelnök elmondása szerint az infláció nem néz ki jól, de kibírható, jövőre tovább is csökken.

Elvárás, hogy 6 százalék alá visszahozza a kormányzat pénzügyekkel foglalkozó része az inflációt az év végére, a legutóbbi, januári olvasat 7,9 százalékot mutat.

Ezt a célt szolgálták mindazok, az áremelkedést stoppoló, hatósági árakat bevezető intézkedések, amelyekkel a benzinárakat és néhány alapvető élelmiszert szabályozott a kormány. Orbán kiemelte, ezt nem jókedvükben tették, sőt, kifejezetten ellenzi a szabályozást.

Eszünk ágában sincsen visszaállítani az árhivatalt.

Hiába lenne ilyen igény, az eddig tapasztalatok azt mutatják, hogy a központilag szabályozott árak károsak, végső soron inkább emelik az inflációt miközben egyéb kedvezőtlen hatásuk is van a gazdaságban.

Az árstoppal az a cél, hogy átmeneti jelleggel, szabályozott módon, minél hamarabb hátra is lehessen hagyni, ha sikeresnek bizonyul az infláció beszabályozása - szól a kormányfői érvelés.

Orbán felhozta az uniós klímapolitikát, ami nem összeegyeztethető az inflációval, lévén ott a vezérelv az, hogy áremelésekkel igyekeznek elérni a környezetvédelmi célokat, miközben eleve magasak az árak. Ebből adódik az energetikai válság, amelyet a Nyugat az oroszokkal indított hadakozása csak tovább ront, miután megszűnhet a megfizethető földgázellátás.

Mi nem azt csináltuk, mint a nyugatiak, mi hosszú távú megállapodást közöttünk. Az orosz fél bejelentette, hogy a földgázt csak az új csővezetéken keresztül hajlandó biztosítani. Ez alacsony energiaárak mellett értelmezhető, de mostanra változott a kép.

Az 1200 kilométeres csővezeték Oroszország és Németország között kész van, viszont általános a politikai üzenet, hogy ha nem rendeződik békésen az orosz-ukrán helyzet, akkor nem fogják üzembe helyezni.

Vannak még adósságok

Ugyan az Orbán-kormány számos helyen beavatkozott már a családi adóügyi kérdésekbe, legyen szó a fiatalok szja-mentességéről vagy a különböző családosokat érintő kedvezményekről, még mindig kell újabb lépéseket hozni, hogy a nem gyerekes, átlagbérrel rendelkezők adóéke is tovább záródjon.

Orbán szerint az oktatást is rosszul csinálták eddig, "nem járja, hogy az egyetemen az elméletet, a gyakorlatot viszont a gazdaságban tanulja meg valaki". A kettőt össze kell hozni, ehhez járul hozzá az egyetemi modellváltás és az erre tervezett 2700 milliárd forint.

Összességében arra hívta fel a vállalati szektor figyelmét, hogy a mostanra kialakult, versenyképességet biztosító adórendszer az alapja a további fenntartható növekedésnek, amely bukhat egy ellenzéki győzelem esetén áprilisban.

Ez a zsanér, amin forog a magyar gazdaság, ha kiesik a zsanér, leesik az ajtó
– mondta Orbán Viktor.