Még péntek reggeli rádiónterjújában ígérte meg a miniszterelnök, hogy szombaton délelőtt jelentik be a kormány újabb gazdaságvédelmi intézkedéseit - eleveníti fel a portál. Ebben a kormányfő arról beszélt, hogy "idén kis karácsony lesz". A 25-26-i rokonlátogatásról le kell mondani, ha nagykarácsonyozás lenne, ártanánk annak, akit szeretünk. Érjük be a kiskarácsonnyal, talán húsvétkor, vagy a következő karácsonykor megülhetjük a szokásos nagy családi ünnepeket.

A szentestére vonatkozó járványügyi szabályokról a hétfői kormányülésen döntenek.

Frissítés: a miniszterelnök szombat délután 1 órakor bejelentette az újabb intézkedéseket, összesítésünket erre a linkre kattintva olvashatja.

Tavasszal az első hullám alatt már voltak gazdaságvédelmi intézkedések, azok a következőkből álltak:

  • Először is a vállalkozások és a magánszemélyek márciusig felvett hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét felfüggesztették az év végéig.
  • A rövid lejáratú vállalkozói hiteleket június 30-ig meghosszabbították.
  • A március közepéig felvett fogyasztói hitelek THM-jét a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékában maximalizálták.
  • Segítséget nyújtottak a leginkább sújtott szektoroknak - a turizmusnak, a vendéglátásnak, a taxisoknak, a kulturális szolgáltatásoknak és a sportnak. A munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét ideiglenesen teljes egészében elengedték, a munkavállalók járulékfizetését is jelentősen lecsökkentették, az egészségügyi hozzájárulási díj a törvényi minimumra csökkent.
  • A kritikus szektorokban nem lehetetett a bérleti díjakat megemelni és a szerződéseket felmondani.
  • A kata (kisadózó vállalkozók tételes adója) szerint adózó taxisok átalány szerinti adózását felfüggesztették június 30-ig.
  • A turizmusfejlesztési hozzájárulást sem kellett megfizetni ebben az időszakban.
  • Változtattak a munkáltatók-munkavállalók viszonyán, rugalmasabb munkavállalói szerződési szabályokról döntöttek, hogy könnyebb legyen a felek közötti egyeztetés.

Vélhetően most is hasonló lépéseket jelenthet be a miniszterelnök. Az elmúlt időszakban kevés konkrét ötlet merült fel, egy azonban igen: Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt javasolta a kormánynak, hogy töröljék el az iparűzési adót a válság idejére, ezzel segítve a cégeket. Ez a teher és az abból származó bevételek viszony nagyon fontosak lennének az önkormányzatok számára.

Arra kisebb az esély, hogy közvetlen pénzügyi támogatást kapjanak a magyarok, pedig 90 százalék szerint karácsony előtt a kormánynak kellett volna rezsiutalványt, vagy készpénzt adnia a háztartásoknak.