Orbán Viktor miniszterelnök szerdán megbeszélést folytatott politikusokkal a kormányalakításról a Karmelita kolostorban – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Mellé pedig közölték a résztvevők névsorát is, amely utalhat arra, hogy kik lesznek a következő kabinet tagjai.

A tanácskozáson Csák János, Gulyás Gergely, Lázár János, Nagy István, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Palkovics László, Pintér Sándor, Rogán Antal, Semjén Zsolt, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Varga Judit vett részt. Két jelenleg miniszter nem volt jelen – Varga Mihály pénzügy- és Szijjártó Péter külügyminiszter vélhetően marokkói útjuk miatt maradtak távol.

Az Azonnali és az Index értesülései szerint a listán szereplők közül újra miniszter lehet Lázár János (aki 2018-ig a Miniszterelnökséget vezette), valamint Navracsics Tibor, aki 2010-2014 között közigazgatási és igazságügyi tárcát vezette, majd egy rövid kitérő erejéig a külügyet is vitte mielőtt uniós biztos lett. Lázáré lehet az újonnan felálló vidékfejlesztési minisztérium, míg Navracsics Tibor kapcsán egy EU-ügyi miniszteri posztot emlegettek.

Az új kormányban Benkő Tibor honvédelmi minisztert Szalay-Bobrovniczky Kristóf válthatja, aki korábban londoni nagykövet, most a cégétől vásárolt repülőgépeket a honvédség (továbbá ő a kormányszóvivő Szentkirályi Alexandra férje).

Nem volt jelen Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, akinek tárcáját a hírek szerint feldarabolják: az egészségügy és a közoktatás is a Belügyminisztériumhoz kerülhet. De hiányzó volt még Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, valamint Mager Andrea a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.

A hírek szerint Orbán Viktor miniszterelnök egy háromszintű hierarchia szerint szervezi meg a hatalmat: a kormányfő mellett közvetlenül egy gazdaságfejlesztési és egy nemzetbiztonsági főtanácsadó dolgozhat, ők alkothatják a legbelső kört. A rangsorban ezután három kiemelt minisztérium következhet: a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Miniszterelnökség és a még nem létező gazdaságfejlesztési minisztérium. Majd a kimaradt tárcák.

Az Index úgy értesült, hogy létrehozhatnak egy új gazdasági minisztériumot, amelynek várományosa az a Nagy Márton lehet, aki a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatói tisztsége után a jegybank alelnökeként dolgozott, távozása után gazdaságpolitikai miniszterelnöki megbízott volt.