Ne bírálják Magyarországot azért, mert teszi a kötelességét, inkább hagyják, hogy tegye a dolgát - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben miután megbeszélést folytatott menekültválságról Martin Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével. A kormányfő arra kérte az EP-elnökét, hogy tolmácsolja ezt a kérést az EP-képviselőknek.

"Mi, magyarok tele vagyunk félelemmel. Az európaiak tele vannak félelemmel, mert azt látják, hogy az európai vezetők, köztük miniszterelnökök is, nem tudják kezelni a helyzetet" - fogalmazott Orbán, s leszögezte: az uniós szabályok világosak: a határellenőrzés a schengeni övezet külső határán fekvő tagállamok felelőssége és kötelessége, és Magyarország is ilyen ország. Orbán emlékeztetett: a júniusi csúcson az a döntés született, hogy meg kell erősíteni a határokat és be kell tartani az uniós szabályokat.

Új helyzet szeptember 15-től

A politikus tájékoztatta Martin Schulzot, hogy Magyarország mindent megtett ennek érdekében, a parlament hamarosan új jogszabály-csomagot fogad el, és a fizikai akadály is ezt a célt szolgálja. "Ez szeptember 15-től új helyzetet teremthet Magyarországon és Európában" - hangsúlyozta a miniszterelnök, kiemelve, hogy mindenki tájékoztatást fog kapni, a menedékkérők, az embercsempészek, a szomszédos országok is, arról, hogy mi az új jogi helyzet Magyarországon, mi a gyakorlat, hogyan lehet belépni az országba és hogyan nem.

"Úgy vélem, ennek van értelme, és sikeres lesz. Ha nem is rögtön másnap reggel, de lépésről lépésre Magyarország világosan ura lesz a helyzetnek a határon, és olyan helyzetbe kerül, hogy maradéktalanul betarthassa azokat a tagállamok számára előírt európai szintű szabályokat" - vélekedett Orbán. A szabályok világosak, senki sem hagyhatja el Magyarországot regisztráció nélkül, ez nem stratégia, hanem a törvények betartatása - szögezte le a kormányfő.

Az nem járja

"Az nem járja, hogy átjövünk a zöldhatáron, kimegyünk a pályaudvarra, Németországot és Merkel kancellár nevét kiabáljuk, és megpróbálunk regisztráció nélkül átverekedni a rendőrökön, hogy engedjék ki őket az országból. Ez teljesen ellentétes az uniós szabályokkal" - tette hozzá. Ez nem európai, hanem német probléma, mert senki nem szeretne Magyarországon maradni, mindenki Németországba akar menni, de Magyarországnak kötelessége regisztrálni őket.

A miniszterelnök arra az álláspontra helyezkedett, hogy a schengeni övezet jelenleg is veszélyben van, de Magyarország több okból is elkötelezett a megvédése mellett. Ezt egyrészt emberi kérdésnek nevezte, mert - mint mondta: "ami történik, az szégyen, kaotikus, nem európai", civilizált módon ellenőrzés alatt kell tartani a helyzetet, s szerinte határellenőrzés nélkül ez nem fog működni.

"Ez az első számú kérdés, enélkül kvótákról sincs értelme beszélni. Ha ezt nem tudjuk biztosítani, az veszélyt jelent Schengenre, mert a németek és osztrákok normális reakciója az lesz, hogy ha mi nem tudjuk megvédeni a külső határokat, akkor nekik kell a sajátjaikat" - hangoztatta a miniszterelnök.

"Szeretnénk megtartani és megvédeni a mozgás szabadságát, és ehhez a határokat is meg kell védenünk" - szögezte le Orbán, hozzátéve, hogy a menekültek elosztását szolgálni hivatott kvótákról lehet tárgyalni, de az igazi probléma a határellenőrzés, és a kvóták kérdése rossz irányba viheti el a vitát. Úgy vélte, hogy a kvótarendszer határellenőrzés nélkül meghívás azoknak, akik jönnének.

Orbán szerint erkölcsileg és emberileg ez a helyes

A miniszterelnök szerint erkölcsi kudarc lenne azt a benyomást kelteni, hogy jöjjenek bátran, mert mindenkit be tudunk fogadni, mert nem az a helyzet. "Erkölcsileg és emberileg az a helyes, ha azt mondjuk: kérjük, ne gyertek, Törökország biztonságos, Szerbia biztonságos, maradjatok ott, az út kockázatos és nincs garancia arra, hogy befogadnak" - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint sok biztonságos ország van a háborús övezetek és az Európai Unió között, jobb a családoknak, a gyerekeknek, ha ott maradnak.

A határkerítésről azt is mondta, hogy azon feliratok jelzik, hol lehet szabályozottan belépni az országba.

Arra a kérdésre, hogy kér-e további anyagi segítséget Magyarország a humanitárius helyzet kezelésére, a miniszterelnök kijelentette: mai tárgyalásain pénzről nem lesz szó.

Schulz: jelentősek a nézeteltérések

Martin Schulz európai megoldást sürgetett a problémára, s elmondta azt is, hogy bár vannak közös pontok abban, ahogy a helyzetet értékelik, a nézeteltérések is jelentősek.
"Magyarország is jobban járna, ha európai és nem tagállami megközelítést alkalmazna, ahogyan most" - közölte Martin Schulz.

A német szociáldemokrata politikus különbségtételt sürgetett a törvényesen érkező bevándorlók, a ideiglenes oltalomra szoruló, és a konfliktus végeztével hazatérni akaró háborús menekültek és a politikai menedékkérők között, akik a mostani diktatúrák majdani demokratikus kormányait is adhatják.

Az EP-elnöke szerint "hatásos, de helytelen" az a nézőpont, hogy mindenki Németországba akar menni, ezért másoknak nem kell aggódniuk. A politikus szerint a menekültek méltányos elosztására van szükség.

"Ha félmillió menekültet elosztunk az unió 507 millió lakosa között, nincs gond. Ha pár tagállamba összpontosul ez a tömeg, akkor gond van" - magyarázta Schulz. Az EP-elnöke felidézte, hogy a tagállamok hétmilliárd eurót ajánlottak fel a menekültek millióit befogadó közel-keleti államoknak, és sokan azért indulnak Európa felé, mert Jordánia és Libanon nem tudja ellátni őket, mert nincs rá pénze, az ígért összeget pedig nem kapták meg maradéktalanul.

"Az európai eszme a szolidaritásra épül, de most ennek ellenkezőjét, önzést látunk, és szerintem ez az igazi veszély, amely az Európai Unióra leselkedik" - zárta mondandóját.

Magyarország ragaszkodik Schengenhez

Magyarország továbbra is elkötelezett az iránt, hogy megvédje a határait, továbbra is ragaszkodik a schengeni szerződésben foglaltakhoz, és be fogja tartatni az egyezményt - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, mielőtt a migránsválságról tárgyalt Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével.

"Ez nem opció semelyik ország számára sem, hiszen kimondja a (schengeni) szerződés, hogy a schengeni határokat csak az átkelőpontokon lehet átlépni. Tehát lehetetlen, hogy mindenki számára biztosítsuk a schengeni határok átlépését oly módon, hogy nem tartják be a schengeni szerződésben foglaltakat" - mondta Orbán, majd leszögezte, hogy Magyarország ragaszkodik a schengeni szerződésben foglaltakhoz, és be fogja tartatni az egyezményt. A határok megvédése akarat kérdése, és ha van rá akarat, akkor van rá mód is, és meg is kell találni ezt a módot - hangsúlyozta a magyar miniszterelnök.

Senki sem tud jó tanácsot adni

"Nagyon sokan bírálják azt a határzárat, amelyet létrehoztuk Magyarországon, de ha megkérdezzük az európai vezetőket, hogyan lehet másként ellenőrizni a 175 kilométeres határszakaszt - betartatni a schengeni egyezményben foglaltakat -, anélkül, hogy fizikai akadályt hoznánk létre, senki sem tud jó tanácsot adni" - jegyezte meg a magyar kormányfő.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar parlament most tárgyal egy új szabályozáscsomagról, amely új jogi helyzetet hoz majd létre a határokon és lehetővé teszi a szigorúbb ellenőrzést, és enyhítheti a félelmeket Magyarország és Európa népeiben. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a magyar hatóságok nemcsak a magyar határt védik, hanem "Európa külső határát is".

Tusk: nem mindenki támogatja Orbán megoldásait

Tusk a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "Nem mindenki támogatja azokat a vitatott megoldásokat, amelyeket Orbán Viktor támogat, és megértem, hogy miért. Egy dolog azonban világos: Orbán Viktor miniszterelnök lépéseket tett annak érdekében, hogy megerősítse az európai határokat."

Tusk szerint a menekültek növekvő számának ismeretében Európának többet kell tennie a migránsválság kezelése érdekében. Mindenki felismeri, hogy az uniós tagországok nem fogják egyik napról a másikra megváltoztatni bevándorlás-politikájukat, de mindenkinek meg kell értenie, hogy a válsághoz való hozzáállás az európai szolidaritás kifejezésének kérdése. A brüsszeli vezető szerint azoknak az országoknak, amelyeket nem érint közvetlenül a migránsválság, és amelyek már szolidaritást tapasztaltak az EU részéről a múltban, ugyanilyen a szolidaritást kell most tanúsítaniuk azok iránt, akik ezt igénylik.

Komolyan kell foglalkozni a migránshullám megfékezésével

"Nagyon nagy ellentmondás az, hogy a legnagyobb országok Európában - olyanok mint Németország és Olaszország - a szolidaritásunkra szorulnak, csakúgy, mint Magyarország" - mondta Tusk, és hozzátette, hogy komolyan kell foglalkozni a migránshullám megfékezésével, méghozzá a határok megerősítése révén. Úgy vélekedett, hogy a szolidaritás és a migránshullám ellenőrzése nem lehet egymást kizáró kérdés. Ha Európa megosztott lesz az ellenőrzés szigorítása, illetve a szimpátia és a szolidaritás, valamint "nyitott ajtók ablakok és politikája mentén", az minden EU-tagország számára nagyon nagy próbatétel lesz.

"Ezért felhívok minden európai vezetőt, hogy kétszerezze meg erőfeszítéseit azon tagországok iránti szolidaritásban, amelyek soha nem látott menekülthullámmal szembesülnek" - mondta Tusk. A politikus felszólította a tagországokat "legalább százezer menekült igazságos elosztására". Arra figyelmeztetett, hogy ha a szolidaritás kiüresedett szlogen marad, fel fogja váltani a politikai fenyegetés, zsarolás, megosztás és az egymás hibáztatása.

A lengyel politikus szerint a befogadó állomásoknak - ahol a menekültkérelmeket elbírálják - közelebb kell települniük a konfliktus sújtotta területekhez, a veszélyzónákkal határos országoknak pedig - például Törökországnak, Jordániának és Libanonnak - biztosítaniuk kell a veszély elleni védelmet. Fontosnak nevezte, hogy jóval nagyobb európai hozzájárulást kapjon minden olyan intézmény és szervezet, amely a migránsfolyam kezelésével foglalkozik.

Tusk reagált arra a vendégkommentárra, amelyet Orbán Viktor írt a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap csütörtökön megjelent számában, és érintette a migránsválsággal összefüggésben Európa keresztény értékrendjét. Tusk úgy fogalmazott, hogy a kereszténység számára is előírja a szenvedők megsegítését. "A migráció tekintetében ez azt jelenti, hogy szolidaritás és áldozatot vállalnunk a bajban lévőkkel. Egy keresztény számára teljesen mindegy, hogy milyen vallású az, aki segítségre szorul" - mondta.